Kent, sahip olduğu 629 kilometrelik uzun kıyı şeridi, 30 balıkçı barınağı, 1738 balıkçı teknesi ile Türkiye'nin en önemli deniz ürünleri avcılığı merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Su ürünleri avcılığı bakımından önemli bir potansiyele sahip Ege Denizi'nde su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla 15 Nisan'da başlayacak av yasağı 31 Ağustos'a kadar sürecek.
Balıkçılar av yasağı süresince kıyıya demirledikleri teknelerini onararak yeni sezona hazırlık yapacak.
2024-2025 sezonunda İzmir'de hamsi, sardalya, istavrit, tirsi balığı başta olmak üzere toplam 10 bin tonun üzerinde su ürünleri avcılığı yapıldığını dile getiren İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak sardalya avcılığı yapılıyor, bölgede de dönem içinde 4 bin ton civarında hamsi avcılığı yapıldı. Sürdürülebilir bir avcılığın olması için bu sene kota uygulamasına hamsi ile başladık" ifadelerini kullandı.
Şahin "Önümüzdeki süreçte türlerdeki denizdeki popülasyona bağlı olarak aynı şekilde kotalar gelebilir" dedi.
İzmir'de su ürünleri avcılığı denetiminin 30 karaya çıkış noktasında yapıldığını ifade eden Şahin, "Bu noktalarda özellikle kotaya tabi olan ürünlerin kontrollerini yapıyoruz. Bu sezonda 1500 civarında balıkçı gemisinin denetimi gerçekleşti. Bunun yanı sıra hal ve mezat gibi balıkla ilgili her alanın denetimini yapıyoruz. İlimizde avcılığı yapılıp başka illere gidecek ürünlerle alakalı nakil belgelerini düzenliyoruz. Bu sezonda 250 civarında usule aykırı işlem yapıldığı için tutanaklar tutuldu. Toplamda 3 milyonun üzerinde idari para cezası uyguladık. 23 ton civarında balığa da el konuldu" diye konuştu.
Av yasağı süresince gerçekleşebilecek ihlallerde 5 bin 600 liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını dile getiren Mustafa Şahin, "Yasak dönemde avcılık yapılmasının önüne geçilebilmesi için çalışıyoruz. Türkiye'deki en iyi su ürünleri kontrol teknelerden bir tanesi İzmir'de Reis Bey ile denetimleri yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Okuyucu Yorumları 0 yorum