Gül aromalı zeytinyağı, yerelmasından düşük kalorili cips, mavi yengeç yetiştiriciliği, mezgit pastırması, domates tozu, diyabetik pepino reçeli, keçiboynuzu çikolatası, karayemiş çayı, kestane unu...
Gül aromalı zeytinyağı
Bu projeyle farklı lezzetlere sahip, fonksiyonel ve duyusal özellikleri değişmiş, gül aromalı zeytinyağı üretimi hedefleniyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Şefik Çevik ve bir grup akademisyen tarafından yapılan çalışma, zeytinyağına yeni bir aroma kazandırmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda öncelikle kırma, yoğurma ve dekantasyon gibi fiziksel işlemlerde zeytin hamuruna öğütülmüş gül taç yaprakları (1 mm çapta) ilave edilecek.
Hamura eklenen gül yapraklarının bileşiminde bulunan uçucu yağ ve fenolik madde bileşiklerinin yoğurma esnasında zeytinyağına geçişiyle son ürün kalite parametreleri ve duyusal özellikleri üzerinde olumlu etkiler göstereceği düşünülüyor. Aynı zamanda gül yaprağının bünyesinde bulunan yapısal liflerin yoğurma işlemi sırasında yağ globüllerinin bir araya gelmesine katkıda bulunacağı ve yağın yapı dışına çıkmasını kolaylaştıran kanallar oluşturacağı hesaplanıyor. Ayrıca çevre açısından problem yaratan ve “kara su” olarak adlandırılan atık suyun gül yaprağındaki lifler tarafından tutularak pirinada kalmasıyla yağ-su globülleri arasında emülsiyon oluşumu minimuma indirilerek yağ veriminin artırılabileceği öngörülüyor. Projenin tahmini bütçesi 5 bin TL.
E-posta: serifecevik07@gmail.com
Mavi yengeç yetiştiriciliği
Mavi yengeç, Türkiye’de fazla bilinmeyen ancak ekonomik değeri oldukça yüksek bir tür. Yenilebilir et kalitesi ve ekonomik değer bakımından gelişmiş ülkelerde oldukça revaçta ve yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Örneğin, Avrupa’da kilosu 70 dolara satılıyor. Ülkemizde başta Akdeniz, Ege’nin bazı bölgelerinde az da olsa mavi yengece rastlanıyor. Ancak henüz bu türün yetiştiriciliğini yapan yok.
İşte Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Övgü Gençer, bu boşluğu görerek mavi yengeç yetiştiriciliğine yönelik bir proje hazırlamış. Buna göre çipura, levrek, dil, granyöz gibi balıkların yetiştirildiği ana havuzlarda kullanılan su, küçük bir kanal veya iletim düzeneğiyle ayrı bir toprak havuza aktarılacak. Sonra da o havuzda mavi yengeç yetiştiriciliği yapılacak. Yeteri kadar çamur alan oluşturulursa yengeçlerin yemlenmesine de gerek kalmayacak
Mavi yengeçler doğal yemlerle beslenme imkanı bulacak. Yeterince çamur alan olmasına rağmen besleyici mineral maddelerin yetersiz kalındığı durumlarda ise balık ölüleri, deforme olmuş balıklar ya da tavuk artıkları gibi doğal gıdalarla besin takviyesi yapılacak.
Bu konuyla ilgili ilk girişim Ege Üniversitesi tarafından atılmış. Gençer, yaklaşık 100 bin TL tutarındaki yatırımla Türkiye’nin ilk yengeç üretim çiftliğini kuracaklarını söylüyor. Benzer çiftlikler kurmak isteyen yatırımcılara da teknik konularda destek verilecek. Gençer, Türkiye’de yengeç çiftliği kurmak için en uygun bölgelerin Ege ve Akdeniz olduğunu söylüyor.
E-posta: ovgu-gencer@hotmail.com
Mezgit pastırması
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölümü’nden Doç. Dr. Berna Kılınç ve Göknur Sürengil, balık etinden pastırma üretimiyle ilgili bir proje hazırlamışlar. Balık pastırması Türkiye’de henüz yok. Bu çalışmayla yağsız bir balık olan mezgitten pastırma üretilmiş. Taze mezgit filetoları tuzlandıktan sonra çemenli baharat karışımıyla kurutularak pastırma üretilmiş. Soğuk suyla çemen, karabiber, kırmızıbiber, safran otu, kırmızı pul biber, sarımsak iyice karıştırılarak kurulanmış mezgit filetomlarının her tarafını kaplayacak şekilde sürülmüş. Nemli bezlere yerleştirilen baharatlanmış balıklar açık havada 5 gün bekletilerek iyice kurutulmuş. 15 gün bekletildikten sonra da tüketime hazır hale gelmiş.