FİNANS

İç piyasa ve pariteler

Merkez Bankası'nın piyasaya para kullandırırken uyguladığı faiz oranlarını düşürmesinin ardında TRY'de sert değer kayıpları görülürken USD/TRY paritesi yükseldi.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:
"TCMB'den Sürpriz.
Merkez Bankası'nın(MB) dünkü faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, TCMB koridorun üst bandını % 7.50'ye indirdi. Aynı zamanda piyasa yapıcısı banklara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da 1.00 puan indirilerek % 7 olarak açıklandı. MB'nın piyasaya para kullandırırken uyguladığı faiz oranlarını düşürmesinin ardında TRY'de sert değer kayıpları görülürken USD/TRY paritesi yükseldi. Ancak daha sonra İMKB ile birlikte TRY kayıplarını geri kazandı.

ABD'den Karışık Veriler

Güney Kıbrıs'a ilişkin yapılan açıklamalar piyasalarda etkili olmaya devam ederken, yatırımcılar dün ABD verilerini takip etti. Dünyanın en büyük ekonomisinden, beklenti rakamlarından düşük gelen yeni ev satışları ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri izlendi. Ancak, S&P/Case-Shiller HPI (Ev fiyat endeksi) ve ulaşım dâhil hesaplanan dayanıklı mal siparişlerindeki iyimser tablo, diğer kötü verilere baskın gelerek, Dow Jones'a alımlar getirdi. Bu sabah ise, dünkü olumlu ABD verileri ile Asya borsaları da alıcılı seyrediyor.

Avrupa'daki endişeler nedeni ile doların AB para birimlerinin karşısındaki değerinde bir miktar 'kararsızlık' görülürken, petrol dayanıklı mal siparişlerinden destek alarak yükselişlerini sürdürdü.Avrupa Gelişmeleri ile Birlikte Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. Güney Kıbrıs sorunu halen daha yetkililerin yaptığı açıklamalar eşliğinde önemini korumaya devam ediyor. Yarından itibaren açılması beklenen ada bankalarındaki 'sermaye kontrolü' sisteminin nasıl çalışacağı merakla beklenirken, ülkenin kurtarılma şeklinin 'model' olarak kullanılabileceği endişeleri gevşiyor. Ancak yine de piyasa katılımcılarının temkinli davrandığı görülüyor.

Diğer taraftan İtalya'da artık kurulması beklenen hükümete ilişkin gelişmelerin yanında, İtalya Dışişleri Bakanı'nın istifa etmesi, dün Euro'da sert kayıpların yaşanmasına neden olduğu görüldü.Ekonomi takvimine göz attığımızda Almanya verilerinin yanında İtalya'nın ihalelerini görüyoruz. Ancak kıtada günün en önemli rakamının İngiltere'nin GDP'si olacağını söyleyebiliriz.İçeride tüketici güveni, Amerikakıtasında ise Kanada'nın enflasyon verileri önem taşırken, ABD'de beklemedeki ev satışları ile birlikte petrol verileri takip edilecek Ayrıca Chicago Fed Başkanı Evans ve yine FOMC üyesi Rosengren'in konuşmaları da mercek altında olacak.

İNGİLTERE'NİN BÜYÜME ORANI BEKLENİYOR
Geçen hafta BOJ'un MPC kayıtlarından okunanlar ve yıllık bütçe beyanından sonra Maliye Bakanı Osborne'un açıklamaları, ülkeye ilişkin veriler ile birlikte para birimi üzerinde etkili olmuştu. Varlık alımlarının daha fazla artırılmasının Sterlin'de istenmeyen değer kayıplarına neden olabileceği ifadeleri, İngiltere para biriminin değer kazanmasını sağlamıştı. Bugün ise çeyreklik bazda % 0.3 daralması beklenen GDP rakamı ülke için önem taşıyor. Bütçe açıklarını azaltmak için kemer sıkan hükümet, ekonomik aktivitelerin de azalmasını istemiyor.

Bu bağlamda ülkenin beklentilerden daha fazla daraldığının görülmesi, BOE'nin varlık alımlarında ek tedbirler almak zorunda kalabileceği beklentilerini oluşturabilir. Sterlin'de değer kayıplarına neden olabilecek bu senaryonun yanında, güçlü büyüme rakamının açıklanması ise, ülkenin para biriminde yükselişler gelmesine neden olabilir. Bu nedenle İngiltere'nin verilerinin bugün dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler