FİNANS

İç piyasa ve pariteler

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3565 bariyerinin önemli olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığımız müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

Makro-Ekonomik Gelişmeler Küresel piyasalarda öğleden önce ABD’ye ilişkin belirsizlik ve endişeler varlık fiyatlarında dalgalanmalara neden olurken, Avrupa cephesinde, ekonomik takvim verileri ve İtalya’ya ilişkin haberler gündemde yer aldı. Yurtiçinde ise dış ticaret rakamları ve Başbakan Erdoğan’ın bugün açıkladığı demokratikleşme paketi, yatırımcıların takibindeki ana başlıklar arasında incelendi.

Parite ve emtia fiyatlarında dünyanın en büyük ekonomisine yönelik risklerin etkili olduğu görülüyor. ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratların bütçe konusunda bugün bir anlaşmaya varmaları beklenirken, uzlaşma sağlanamaması halinde Hükümet’in kapanmasına yönelik endişelerin arttığı gözlemleniyor. İtalya’da ise 5 bakanın istifa etmesi sonucu politik belirsizlik yeninden gündeme taşınırken, Başbakan Letta hafta ortasında hükümet için güven oylaması isteyeceğini duyurdu. Ekonomik verilerin yanında piyasalarda yer alan politik gelişmeler, yatırımcıların temkinli bir şekilde davranmasına yol açarken, Avrupa seansının ilk yarısında varlık fiyatlarında salınım hareketleri izlendi.

Haftanın ilerleyen günlerinde oldukça yoğunlaşacak ekonomik takvime göz atıldığında ise Almanya’da perakende satışların beklendiği kadar artmaması ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun yavaşlamasının dikkat çektiği söylenebilir. Türkiye’den açıklanan verilerde ise dış ticaret açığının beklentiler olumlu geldiği görüldü. Diğer taraftan Başbakan Erdoğan’ın demokratikleşme paketine ilişkin sunumu yurtiçi piyasaların gündeminde yer aldı. Başbakan, köy isimlerinin değiştirilmesinden özel eğitim kurumlarında kullanılacak dil konusuna kadar birçok alanda değişiklikler öngören bir paket açıkladı.

“Chicago PMI verisi, haftanın ilk ABD verisi olarak önem taşıyor”FOMC’nin para politikasında bir değişiklik yapmadığı 18 Eylül’de tamamlanan toplantısının ardından FED yetkililerinden gelen açıklamaların da karışık ipuçları içerdiği görülmüştü. FOMC üyelerinin, varlık alımlarının ne zaman kısılmaya başlanması
gerektiğine ilişkin bir fikir birliği içerisinde olmadıkları görülürken, ABD ekonomisinden gelecek verilerin önemi vurgulanmıştı.

Cuma günü yayınlanacak kritik istihdam rakamları öncesinde bugün ABD’den Chicago PMI verisinin öne çıktığı görülüyor. Eylül ayında ekonominin nasıl bir seyir izlediğine yönelik sinyaller verebilecek rakama ilişkin tahminin 54.5 ile olumlu bir beklenti içerdiği görülüyor. Açıklanacak verinin öngörülenin üzerinde gerçekleşmesi halinde, ilerleyen günlerde yayınlanacak rakamlara ait olumlu yönde beklentiler oluşabileceği için Dolar’da değer kazanımları izlenebilecekken, verinin beklentilerin altında kalması ABD’nin para biriminde değer kayıpları oluşmasına yol açabilir.

EUR/USD ANALİZ

ABD ve İtalya’ya ilişkin belirsizlikler ile beklentilerden kötü gelen Almanya ve Euro Bölgesi rakamları günün ilk yarısında paritede salınım hareketlerinin gerçekleşmesine neden oldu. Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3565 bariyerinin önemli olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığımız müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer parite 1,3565 seviyesi altında kalmayı başarırsa tepki satışları için kritik bir önem taşıyan bandın alt noktası olan 1,3455 seviyesine kadar gerilemek isteyecek ve bu süreçten sonra tepki satışları devam mı tamam mı sorusunun Direnç 1,3530-1,3565-1,3600

GBP/USD ANALİZ

Gerek Dolar endeksindeki gerileme gerekse İngiltere’den gelen olumlu sonuçlar ile yükselişlerine devam eden GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6180 bariyerinin önemli olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığımız müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer parite 1,6180 seviyesi altında kalmayı başarırsa 1,6090 ve 1,6050 seviyelerine kadar geri çekilmek isteyecektir. Aksi takdirde yani GBPUSD paritesi 1,6180 bariyerini geçecek olursa haftaya bakış analizimizde ifade ettiğimiz 1,6305 seviyesi gündemimizde yer bulacaktır.

Pivot: 1,6180
Destek 1,6090-1,6050-1,6000
Direnç 1,6180-1,6225-1,6255

USD/TRY ANALİZ
1,9336 seviyesinden dönüş gerçekleştirerek yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve ardından yukarı yönlü çıkışlarını 2.000 seviyesi üzerinde devam ettiren USDTRY paritesi şuanda 2,04 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 2,0260 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer USDTRY paritesi 2,0260 desteği üzerinde kalmaya devam
ederse 2,0480 ve 2,0620 seviyelerinin hedefleneceğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde yani USDTRY paritesinin 2,0260 desteğini kırması durumunda tepki satışlarının devam etme ihtimali artacaktır. Böyle bir durumda da 2,0168 desteği gün içi hedef olabilecek bir seviye olarak karşımıza çıkacaktır.

Pivot: 2,0260
Destek 2,0260-2,0168-2,0090
Direnç 2,0480-2,0620-2,0730

USD/JPY ANALİZ

Alçalan takoz formasyonu içerisinde hareketlerine devam eden ve bu nedenle de 9,10 seviyesi altında satış baskısını sürdüren USDJPY paritesi haftanın açılışı ile 97,62 seviyesine kadar geriledi ve ardından da şuanda bu seviyeye yakın hareketlerine devam etmektedir Teknik olarak baktığımızda USDJPY paritesi için 98,45 bariyeri altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskısına devam etmek isteyecektir. Böyle bir durumda 97,00 seviyesinin hedeflenme ihtimali kuvvetlenecektir. Yükselişlerden yer almak isteyenler muhakkak 98,45 bariyerinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 98,45
Destek: 97,50-97,00-96,50
Direnç: 98,05-98,45-98,85

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler