FİNANS

Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD düşüşünü sonlandırarak yönünü yeniden yukarı doğru çevirmiş, Trix de yataya dönmüş durumdadır

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0,30 oranındaki primle ile 61.895 puandan açılış yapan endeks seansın ilk yarısında 62.450 seviyesine kadar çıkış yaşadı. Ancak bu seviyeyi aşmakta zorlanan endeks seansın ikinci yarısını 62.100-62.300 aralığında sıkışık geçirdi. İkinci seansa ise belirgin alıcılı başlayan piyasada yaklaşık 200 puanlık bir gap ile açılış yapan endeks seans boyunca yükseliş eğilimini sürdürerek günü yüzde3,46 oranındaki değer artışı ile 63.840 seviyesinden tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere orta vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisi test etmesinin ardından 11 Temmuz’da zayıflama sinyalleri veren ardından da hızlı bir düzeltme ile 60.500 desteğine kadar bir geri çekilme yaşayan endeksin son 3 gündür yaşadığı hareket dikkat çekicidir. Formasyon gereği bir kulp oluşumunu önceden öngörmekle birlikte olası yükseliş çabasının hızının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi Haziran ayı boyunca etkili olan yükseliş trendini yeniden aktif hala getirmiştir. Her ne kadar daha önceki bültenlerimizde yazdığımız üzere kısa vadeli teknik göstergelerin konumu endeksteki toparlanma çabalarının sinyalini vermiş olsa da, dün yaşanan sert hareket biraz tahminlerin ötesinde gerçekleşti.

Dün 63.500’deki formasyonun boyun seviyesini aşan endeksin gün içi gördüğü en yüksek değerden kapanışını gerçekleştirmesi ve işlem hacmindeki artışın da uzun bir aradan sonra belirginleşmesi bu çabayı destekleyici en önemli unsurdur. Diğer taraftan endekse duyarlı kısa vadeli teknik göstergelerin tek bir
günde aşırı satım bölgesinden çıkarak aşırı alım bölgesine girmesi riski artırıcı bir unsur olarak nitelendirilebilir. Keza CCI ve William’s R endeks ile doğrusal hareket ederek oldukça dik bir eğimle yükselişlerine devam etmekte ve aşırı alım bölgesine girmiş durumdadır. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da dün yaşanan yükseliş sonrasında 100 referans çizgisinin üzerine çıkarak alım sinyali vermesi olumludur.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD düşüşünü sonlandırarak yönünü yeniden yukarı doğru çevirmiş, Trix de yataya dönmüş durumdadır. Mevcut durumda 9 ve 21 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkılmasına ek olarak kapanış olarak Bollinger Band’ın dışında bulunulması kar satışlarına zemin hazırlanması açısından bir risk unsuru olabilir. Her ne kadar görünüm olumlu olsa da, yükselişin tek bir günde hız kazanması ve formasyonun tek bir günle aşılmış olması henüz trendi tam olarak teyit etmemektedir. Bu açıdan boyun çizgisinin üzerinde yüksek hacimli en az 2 gün daha kapanış yapılması trendi onaylayıcı olacaktır.

Mevcut pozisyonlar için ise olası düzeltme hareketlerinde stop loss konulması ve /veya VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasına yönelik tavsiyemizi korumaktayız. Endeksin kısa vadede hedefi 65 binli seviyeler olup, öncesinde 64.100 ve 65.000 dirençler konumundadır. 63.500-63.000-62.500-62.000 seviyeleri de kısa vadeli destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere dün 3.52 cent seviyesindeki direncinden kapanış yapan endeks için 3.55-3.63 cent direnç, 3.50-3.43-3.34-3.30 cent ise destek olarak kabul edilebilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler