FİNANS

VOB analiz

Bu haftanın yurtiçinde iki önemli gündemi vardı. İlki TCMB PPK kararı, ikincisi de kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notu için yapacağı değerlendirme..

VOB analiz

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bülteni:

Bu haftanın yurtiçinde iki önemli gündemi vardı. İlki TCMB PPK kararı, ikincisi de kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notu için yapacağı değerlendirme..

Haftanın son işlem gününe bu iki kritik gelişmenin sonucunu da görerek başlıyoruz. TCMB Para Politikası Kurulu, “son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerinde iyileşme”yi gerekçe göstererek bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9,50’ye indirirken koridor ve diğer faizlerde bir aksiyon almadı.

TCMB’nin risk priminde düşüşü hesaba katarak politika faizinde 50 baz puanlık ölçülü indirime gitmesi ilk etapta Merkez’in ana hedefi olmasa da büyümeyi de riske etmemek ve bir ölçüde gözetmek niyetiyle
böyle bir adım attığını düşündürüyor. Koridorda özellikle de üst bantta bir indirim gelmemesini ise Merkez’in risk priminin seyrini izlemek istediği ve bu anlamda para politikasında esnekliği koruma isteği olarak yorumluyoruz.

Mayıs ayı enflasyonda tepe nokta olacağından ve Haziran’da ECB’den de hamle beklendiğinden Merkez’in eli Haziran toplantısında daha da rahat olabilir ve ölçülü adımların devamını –risk priminin gidişatına
da bağlı olarak- görebiliriz. Ancak ECB’nin adımı artık daha kritik.

Yani piyasa faiz indirimini fiyatlıyordu ancak ECB’yi de hesaba katarak. ECB Haziran’ı da pas geçerse bu durumda reaksiyonlar farklılaşabilir.

Bu sabaha baktığımızda ise S&P Türkiye için kredi notu değerlendirmesini açıkladı ve BB+ kredi notumuzu teyit ederken görünümü negatifte tutmaya devam etti. Politik ortamın öngörülebilirliğinin az oluşu, ekonomide sert iniş ihtimali ve yüksek cari açık da gerekçeleri oluşturuyor.

Açıklama öncesi 2,0820’de olan DolarTL’nin açıklama ile 2,0850 sınırına yaklaşıp hafifçe gevşediğini görüyoruz yani sert bir reaksiyon ilk etapta yok, yataya yakın bir başlangıç öngörüyoruz,
günün devamında S&P kararı satış baskısı olmasa da kar realizasyonu için kullanılabilir.

Haziran vadeli endeks30 kontrat dün 94,500’den güne başladıktan sonra Merkez’in kararı ve ABD borsalarının açılışını takiben yükselişini 97,000 sınırına dek taşıdı, kapanış ise 96,000’in hafifçe üzerinde gerçekleşti. Önceki gün aşılmaya çalışılan 94,500 direnci dünkü hareket sonrasında destek olarak çalışıp çalışmayacağını izleyeceğimiz bir seviye olacak., öncesindeki destekler ise 95,800 ve 95,000. Bu durumda 97,000 de ilk direncimiz konumuna gelmiş görünüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler