FİNANS

Avrupa'daki Siyasi Gelişmeler Takip Edilecek.

Yunanistan
Yakın dönemin piyasalar için krıteri Avrupa'daki seçimler sonrasında yaşanacak siyasi gelişmeler olacak gibi duruyor. Yunanistan'da iki merkez partinin hükümet kurmaya yetmeyen sandalye sayıları sorun olacağa benziyor. Seçimlerden 1'nci çıkan parti hükümet kuramayacağını görüp görevi cumhurbaşkanına iade etti. Şimdi radikal bir parti olarak parlamentoya giren ikinci partinin genç lideri bu şansını deneyecek ki, en baştan mevcut merkez partileri ile koalisyona karşı olduğu görüşleri biliniyor. Muhtemelen O da kuramayacaktır. Geriye seçimlerden en çok oyu kaybeden Pasok kalıyor ki, ben hiç bir parti liderinin bu sonuçlarla hükümet kurmasını beklemiyorum. Bu nedenle Haziran ayında Yunanistan yeni bir seçime daha gidecektir düşüncesindeyim.

Ama hemen söyliyeyim ki, yeni bir seçim belirsizliğinden daha büyük bir tehlike ise, hükümet kurma görevini alan Radikal sol Koalisyonu Partisi lideri Aleksis Tsipras'ın hükümeti kurması olur! Çünkü neredeyse AB ile yapılan tüm anlaşmalara karşı olan bir lider olarak eğer hükümet kurabilirse, Yunanistan ile AB arasında çok hızlı bir kriz sürecine girilir. Ben dediğim gibi yeni bir seçim daha olmasını bekliyorum.

Hükümet kurma krizi esnasında Yunan hükümeti eldeki finansmanın bitmek üzere olduğunu açıkladı. Eğer bu süreçte AB yeni bir seçim sonucunu görene dek (seçim olacaksa) para yok derse, parasız kalıp iyice iç sıkıntılara boğulacak Yunanistan'da euro'dan çıkma tartışmaları alevlenebilir.

Fransa
Fransa'da yeni cumhurbaşkanı Holland beklendiği gibi ilk gezisi için Almanya'ya gidiyor. Hollande ile Merkel'in euro krizinde ciddi düşünce farkları var. Hollande büyüme odaklı bir çıkış politikasını savunup, AB anlaşmalarında düzenlemeye gidilmesini savunurken, Merkel ise euro krizinden çıkışın mali birlik, mali kontrol politikaları ile daha sıkı bir kontrol sayesinde olabileceği fikrinde. Hollande'ye kollarımı açtım bekliyorum diye bir taraftan name yaparken, diğer taraftan da hükümet kanalından AB anlaşmasının yeniden pazarlık konusu yapılması mümkün değil açıklaması yaptırtıyor. Yani iki liderin görüşmesinden ne gibi açıklamalar çıkacak önemli olacak. Eğer bir ihtilaf oluşursa, zaten AB anlaşmasını tam yürürülüğe sokamamış olan AB için, sıkıntılara yeni bir siyasi gerilim halkası daha eklenebilir. Ben Merkel'in Hollande'nin fikrine yaklaşan bir değişim yapmasını bekliyorum. Ama yine de görüşmenin sonucunu görmek lazım.

İspanya
İspanya bankalarına mali destek olma kararı aldı. Ama en büyük bankasına vermeyi kararlaştırdığı mali yardımın boyutu nedeniyle, çok ciddi bir finansman ihtiyacı olduğu görülüyor. Dün İspanya'nın bu kararı nedeniyle Avrupa borsaları bir nebze alım tepkileri yaşadı ama bu ne kadar sürer bilemiyorum. Bankalara yardım kararı ile, mali yardım gerektirdiği görülmüş oldu. Bu yardımın devamı diğer bankalar içinde aynı kararlılıkla olması lazım. Yoksa altı çizilen banka likidite sorunları bankacılık sektöründe ciddi bir finansman kaçmasına da neden olabilir.

İMKB
Yukarıdaki başlıklarda ABD piyasaları eksik kaldı. Orada da sıkıntılar görüyorum. Teknik manada Dow 13.050 seviyelerinin üstünde çıkıp orada kalamazsa ABD borsaları için de yeni düşüşler gelebilir.

İşte diğer başlıklara da bakınca tamamında risklerin sürdüğü ve yeni risklere açık olduğunu görüyoruz. Bu ortamda ben fazla bir yükseliş ya da toparlanma beklemiyorum. 58.300 altı dün denendi ama üstünde kapatabildik. Fakat yeniden bu seviyenin altına düşülürse, bu takdirde belirttiğim teknik riskleri yaşama riskimiz yüksek olur. Avrupa için anlattığım riskler önemli olduğu için, bu risklerde netleşmelerin iyiye döndüğü görülmeden fazla bir heyecana kapılmadan izlemek imkanların en fazla % 50'si ile alım denemeleri yapmak daha doğru olur kanaatindeyim. Aşağı düşme riski büyük diye görüyorum.

NOT: Yazı 09:12'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler