FİNANS

G-7'lerin Telekonferansından Bir Çözüm Çıkar Mı?

Yunanistan'da yaşanan para çıkışları sonrasında, İspanya'dan da para çıkışları başlayınca G-7'ler öne çıkarılmamış olan bir İspanya gündemi ile acil telekonferans yapma kararı aldılar. Kanada'nın başı çektiği acil çağrıda Euro krizi tartışılacak. Şimdiye dek G-7'lerle sağlanan bir çözüm hatırlamıyorum. Bu nedenle, bu telekonferans benim için çok önemli sonuçları getirmez öngörüsündeyim. Çünkü asıl krizin arenası olan AB liderleri dahi defalarca yapmış oldukları toplantılarla çözüm bulamamışken, G-7'lerden çözüm beklemek fazla iyimserlik olur. Çözüm arayanların önce Almanya'yı ikna etmesi lazım.

ECB ve FED Konuşacak!
Yarın Avrupa Merkez Bankası toplanacak. Perşembe günü de ABD Merkez Bankası Başkanı(FED) Bernanke konuşacak. Önceden de yazmış olduğum gibi, ECB'nin bir faiz indirimi hamlesi beklentisi var. Yapılırsa olumlu tepkisi olur ama kısa ve yetersiz kalır. Çünkü piyasalarda zaten düşük faizlerle verilmiş olan ciddi eurolar varken, yine de ortam durulamıyor. Çünkü sıkıntılı ülkelerin sorunlarının nasıl aşılacağı netleşmiş değil.

Almanya'nın mali birlik diretmesinde henüz yol alınamadı. Bankaların koruma altına alınması, mevduatın güvence altında olması ve tüketimi arttıracak kararlar ile büyüme sağlanması lazım. Bunun yolunu gösteren kararlar alınmadan bir faiz indirimi geçici ve kısa bir iyimser esinti yaratmaktan öteye gidemez. Unutmamak gerekir ki, Yunanistan seçiminin tarihi iyice yaklaşıyor. Tsipras'ın partisinin oylarının arttığı ifade ediliyor. Yunanistan seçim riskleri eminim yine kullanılacaktır.

Perşembe günü FED'den yeni parasal paket çıkarsa ne olur derseniz? İşte bu yönde bir karar ECB'nin faiz indiriminden çok daha önemli ve uzun etkili olur. Piyasaların asıl beklediği de bu karar ama, son gelen olumsuz ABD verilerine rağmen sanki FED bu karar için hala erken gibi düşünüyor kanaatindeyim. Bu nedenle Bernanke'nin de gerektiğinde biz buradayız demenin ötesine şimdilik harekete geçmemesini bekliyorum. Ama eğer yeni bir paket vaadi yaparsa, o zaman olumlu yansımalar yaşanacaktır. Ancak sonrasında krizden çıkış için en önemli beklentilerimden birisinin FED'den gelecek yeni bir parsal paket olduğu görüşümü de bir kez daha ifade edeyim. Sadece bunu şimdilik erken buluyorum. Yunanistan riskinin gelişimini FED de görmek isteyecektir.

Dünya Ekonomik Formu Bugün Resmen Açılıyor!
Dün başlayan ama resmi açılışı bugün olan Dünya Ekonomik Formu İstanbul Toplantıları bugün resmen başlayacak. Başbakanımızın Davos'taki ''One Minute'' çıkışı sonrasında, daha da gitmeme kararı alınan Davos, İstanbul'a geldi. Yaklaşık 1.000'den fazla önemli siyasetçi ve işadamlarının buluştuğu bir toplantı olacak. Ama farkındaysanız öncesinde bu konuya hiç dikkat çekmedim. Çünkü böyle bir toplantının Türkiye'de olması bizim için çok iyi bir gelişme olmasına rağmen, toplantılardan piyasalara yön verecek bir gelişme çıkmasını beklemediğim için, ekstra önem vermeye gerek duymadım. Ama Türkiye'nin bu toplantılara ev sahipliği yapması ve devamında da bunu sürdürmesi, uluslararası önemi açısından bir referans olarak görülebilir.

Borsalarda Ne Olur?
Geçen hafta ard arda gelen kötü ABD verileriyle sert düşüşler gösteren dış gelişmiş borsalar bugün G-7 beklentisi ile bir soluklanma tepkisi yaşayabilir. Dax için 6.200'ü, Dow için de 12.310 seviyelerini geçemeyen bir yükseliş, devamında yine düşüş yaşatır düşüncesindeyim. Bu nedenle ben şimdiden önemli bir karar görmeden fazla iyimser olmak istemiyorum.

İMKB ise, bildiğiniz gibi dışarıda yaşanan düşüşleri seans başlarında eksilere inerek yaşamakla birlikte, sonrasında sağlam bir duruş göstererek hep artı kapatmayı başardı. Bu dediğim gibi, asıl sorunun yurt dışında olduğunu ve bizim ülke ve borsa olarak aslında gayet iyi olduğumuza işaret ediyor. 54.400 civarı seviyeler İMKB için yakın kuvvetli destek seviyesi oldu. Ama dışarısı için belirttiğim riskler bertaraf olmadan İMKB'nin de çok fazla yükseliş göstermesini beklemiyorum. Yükseliş devam edebilirse, 56.650 ve 57.130 seviyelerine takılmasını bekliyorum.

Dün gelen enflasyon verilerinde beklentilerden daha fazla bir düşüş yaşanması Türkiye için çok olumlu bir görüntü. Petrolde yaşanan düşüş de cari açığımızın düşmesi açısından bu görüntüyü Türkiye lehine destekleyen diğer bir gelişme. Benzer bir çok bize ait olumlu gelişme daha var. İşte tüm bunlar İMKB için pozitif ayrışma nedenleri oluyor. Ama özellikle Avrupa sıkıntılarına çözüm bulmadan tek başımıza bir ayrışmayı şimdilik kaydiyle sınırlı bir düzeyde beklemek lazım. Ama Avrupa ve ABD yeni adımları atınca en ön plandaki ülkelerden birisi Türkiye ve en şanslı borsalardan birisi İMKB olacaktır.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler