FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasaları Garanti Çarptı!

İki gündür BİST ve hisseler çok sert değer kayıpları yaşıyorlar. Bakınca, tamam hadi kabine beğenilmediği için bu satışların bir kısmının geldiğini söyleyebiliriz. Ama daha henüz kabinenin programı açıklanmamış iken, hatta kredi kurumları bile; ''kişiler değil, programlar bizim için önemli'' derken, bu düşüşün tamamını kabinenin beğenilmemiş olmasına bağlamak çok doğru olmaz.

Gördüğüm kadarıyla piyasanın bu denli sert düşmesinin nedeni garanti hissesinde yaşanan satışlardan kaynaklanıyor. İki gündür sadece Merrill Lynch üzerinden garantiye gelen net satış adeti 130 Milyon. Hatta kurum üzerinden 24 Milyon adetlik alışın satıcı ile ilgisi olmayacağını düşündüğümüz takdirde, 154 Milyon adetlik çok net bir satış görüyorum. İşte diğer bankalara ve piyasanın geneline gelen satışın bence temel nedeni bu garanti satışlarıdır.

Genel Bir Fon Çıkışı Olduğunu Düşünmüyorum!
Bu satışların Türkiye'den bir fonun çıkma kararı alarak yaptığı bir satış olduğu görüşünde değilim. Çünkü eğer öyle olsa, fonların elinde endeksi en çok etkileyen diğer hisseler de belli bir portföy anlayışına göre mevcuttur. O zaman tüm hisselerde aynı oranlarda satış yapması gerekirdi. Ama Tüpraş'ta, Ereğli'de, bırakın benzer düşüşü, dünkü sert BİST düşüşüne rağmen yükseliş yaşandığını görüyoruz. Tamam diğer bankalarda da kısmi satışlar gördük ama ben diğer bankalardaki satışların, Garanti'de yaşanan sert düşüşün etkisi ile yaşanmış olan kısmi satışlar olduğu görüşündeyim.

Kısacası hisselerde dün yaşanan sert düşüşlerin nedeni, bana göre garanti'deki hisseleri satan bir yatırımcı nedeniyle yaşandı. Acaba bankalarda bir sıkıntı mı var diyenler diğer bankalarda hisse sattı. İkinci seansın sonuna doğru garanti'deki satışların daha da hızlanarak sürmesi nedeniyle morali bozulan ve panikleyen herkes, elinde hangi hisse varsa satışa geçti. İşin bu kısmının bana göre garanti ve diğer bankalardaki panik etkisinin yarattığı zincirleme bir düşüş olduğunu düşünüyorum. Yoksa gelişmekte olan ülkelerden ya da, kendi özelinde sadece Türkiye'den çıkma kararı almış bir fon hareketi tek bir banka hissesinde satış yapmakla kalmazdı.

Garanti'deki Satış Bittiyse Sert Alımlar Görebiliriz!
Bugün önemli olan acaba garantideki satışlar bitti mi bitmedi mi sorusunun cevabıdır. Yani yine garantiye satış gelecek olursa, bu durum dün nette 70 Milyon olan merril L. satışları nedeniyle, BİST'i benzer bir panikle daha da düşürür. Ama Merrill L.'in Garanti'de satışının gelmediği görülecek olursa, garanti dahil aynı sertlikle diğer banka hisseleri, koç holding, sabancı holding velhasıl dün sert düşen hisselerin genelinde hızlı bir toparlanma olduğunu görebiliriz.

Çünkü ilk gün gelen garanti satışları ciddi bir alım ile karşılanmamış iken, dün net 70 Milyon olan Merill L. satışına karşılık Ak Yatırım üzerinden de net 43 Milyon Garanti alımı gerçekleşti. Yani düşen fiyat alıcının da gelmesine neden oldu. Eğer bankaya özel kötü bir gelişme nedeniyle bu satışlar olsaydı, muhtemelen 43 Milyon net alım yapmış olanların da bu gelişmeden haberi olurdu. Demek ki, özel kötü bir gelişme nedeniyle değilde, muhtemelen bir yatırımcının ya Türkiye'den ya da Garanti'deki hisselerinden satarak çıkma niyetiyle bunların yaşanmış olabileceği görüşündeyim.

Eğer yanılmıyorsam, satışların devamı kesildiği anda alımlar hızlanacaktır. Bu da çok sert düşmüş bir çok hissenin dünkü düşüklerinin çok ciddi getiri imkanı yaratacak şekilde yükselmelerine imkan yaratacaktır.

Kurdaki Atak Nedir?
Bence Dünkü hareketin devamıdır. Satıp da Türkiye'den çıkma niyetinde olan biri ya da birileri bu satışı yaptı ise, yurt dışına çıkışı TL ile yapmayacağına göre döviz kurlarındaki yükseliş de bu gelişmenin yansıması nedeniyle olmuş olabilir. Kısacası Garanti'deki satışlar bitti ise, kurlarda yaşanan dünkü sert yükselişlerin de tersine dönmesini bekliyorum. Açıkçası teknik olarak euro ve dolar'da dün görülen zirvelerin yakın dönemin en yüksek son zirveleri olacağı görüşündeyim. Ben kurlarda da geri çekilme sürecine girilmesini bekliyorum.

Kabine Programı Açıklanmalı!
Görüyorsunuz ki, havadaki buluttan nem kapan bir ortamdayız. Bu nedenle en kısa zamanda Başkan ve kabinesinin programı açıklanmalıdır. Piyasalar enflasyon, cari açık, kur ve faizler için ne gibi kararlar alınacağını görmelidir.

İşte bu görüşlerim doğrultusunda bugün dün yaşanan BİST kaybının büyük bir kısmının ...Devamı İçin

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler