Trend Kırılması Mı? Dün yaşanan sert yükselişin hangi sebeple yaşandığına emin değilim ama yabancı alımlarının geldiği kesin. Çünkü bir kaç gündür alıcılı gözüken banka hisseleri dün ciddi alımlara tabi oldular. Ciddi bir yükseliş yaşadık. Bankaların etkisi ile BIST 65.573 kapattı.
Düne ait yazımı yeniden okursanız, BIST'in teknik olarak 64.400 civarına denk gelen bir düşüş trendine dikkat çekmiş ve bu trendin çok kolay kırılabileceğini yazmıştım. Trendin kırılması ile gidilebilecek seviyeleri de belirttim. Ama seçim vb. gibi sahip olduğumuz riskler nedeniyle tam da dün kapattığımız seviyelerin yakın dirençler olduğunu ve bu seviyeyi geçemeyebileceğimizi belirtmiştim. Eğer seçim riskimiz olmasaydı dün yazdığım 68.500 - 70.000 hedeflerine gidiyoruz diyecektim. Ama maalesef bunu söyleyemiyorum.
Teknik görüntü gereği bu yükseliş izah edilebilir ama dün gelen sert alımları açıkçası ben de bu denli kuvvetli beklemiyordum. Yoksa seçim belirsizlikleri ve risklerinden gereğinden fazla mı çekiniyorum diye de düşünmeme neden olan bir alım şekli yaşadık. Ama ben bunlara rağmen, dünkü yazımın içeriğindeki endeks görüşlerimi koruyorum. Eğer BIST 65.300 - 65.600 civarındaki yakın direncini de kırarsa 67.300'ü de test etmeyi deneyebilir ama daha ötesini bu ortamda beklemiyorum. 67.300'ü de 65.600 direncini geçerse görmesini beklediğimi sanırım fark etmişsinizdir! Yani bugün realizeler görülürse çok şaşırmam. Neyse, siz yine de benim düşüncelerime göre değil, teknik analiz gereklerine göre davranmayı tercih edebilirsiniz.
BIST'i Hoplatan Rus Parası Mı?
Arap Baharı, Libya, Irak, Mısır, İran gerilimleri esnasında Körfez parasının Türkiye'yi güvenli liman olarak seçtiğine şahit olduk. Şimdi de bir benzeri Kırım'ın Rusya'ya katılma referandumu ile ortaya çıktı. Rusya, Kırım'ın Rusya toprağı olduğunu ilan etti. Batı da bu açıklamalara karşılık Rusya, Ukrayna ve Kırım'la ilgili bir takım varlıkları (bankalardakiler de dahil) dondurduğunu açıkladı. Rusya'nın tavrına göre bir çok müeyyidenin devreye alabileceğini ifade eden açıklamalar yapılıyor.
Batı bankaları nezdinde bu tip açıklamalardan ve bloke korkusundan çekinen 165 Milyar $ civarı bir Rus sermayesinin batıdan çıkabileceği spekülasyonları yapılıyor. Eğer Rusya'nın tutumu neticesinde paraların bloke olacağı korkusu artarsa, gerçekten de ciddi bir Rus sermayesi gelişmiş batı ülkelerinden Rusya, Çin ve Türkiye'ye yönelebilir. Hatta özellikle dün olmak üzere Kırım oylaması öncesinden itibaren BIST'e girmeye başlayan paraların da bu konu ile ilgisi olabilir. Türkiye'nin kamu borcunun azlığının, bankaların karlılığının bu sermaye hareketlerine hedef olmamızda etkisi büyük diye düşünüyorum.
Ancak Putin'in, Ukrayna'nın daha fazla parçalanmasına göz yummayız gibi açıklaması ne anlama gelecek bunun da bu sermaye yönlenmesinde belirleyici olmasını düşünüyorum. Yani Rusya, Kırım'ı Rus toprağı olarak görüyoruz der ama, sınırlarına ilhak etmezse, ortam biraz yumuşayabilir. Tabii bu durumda da batıdan kaçmaya hazırlanan Rus parası yerinde kalır. Hatta bu nedenle BIST dahil gelen paraların bir kısmı geriye de çıkabilir. Gelişmelere göre durumu anlamaya çalışacağız.
Black Rock Alım Mı Yapıyor?
Halkb'nin halka arzında ABD'li varlık yönetimi şirketi Blackrock şirketinin yeniden Türk bankalarını alıma geçtiği de bir başka gazete haberi olarak geçiyor. Özellikle 17 Aralık sonrası düşüşlerde Blackrock'un Türk bankalarında alım yaptığı açıklamaları geliyordu. Bankanın karlılığı için hisse alımlarını arttırması gayet normal olur.
Moody's Türk Bankalarını Negatif İzlemeye Aldı! Moody's, dün içinde borsada yükselişlere sahne olan bankalarımızın da olduğu 10 Türk bankasını bir not indirimi ihtimali için negatif izlemeye aldı. Borsadaki tüm büyük bankalarımız bu listenin içinde. Gerekçesi ise Fitch'in tam tersine, büyümenin düşmesi nedeniyle bankaların fonlama maliyetlerinin artacağı, varlık kalitelerinin düşebileceği ve politik riskler olarak açıklandı.
Seçim sonuçlarına göre sonraki iki seçim için belirsizlik ve riskler artarsa, bir not indirimi riski olabileceğini yazılarımda yazdığımı biliyorsunuz. Bu tedirginliğim nedeniyle de, öngörü vermekten imtina ettiğimi de görüyorsunuz. Moody's'in de benzer bir tedirginlikle böyle davranmış olmasını normal görüyorum. Bu açıklama banka hisseleri üzerinde realize baskısı yaratabilir. Eğer Rusya'nın batıdan kaçıp da Türkiye'ye giren bir sermayesi var da, bu girişler daha da devam ederse, Moody's'in yaratacağı baskıyı kırabilir. Ama böyle bir para yönelmesi yoksa, ya da oldu ama devamı gelmezse, bankalarda ve dolayısı ile BIST'te realize görebiliriz. Bu da benim dün yazdığım direnç seviyelerinin aşılamayacağı düşünceme uygun bir gelişme olur.
FED Toplantısı Var.
Bugün Yallen başkanlığında ilk FED toplantısı yapılacak.Saat 20:00'de açıklamaları duyacağız. FED'in tahvil alımda indirimlere aynı şekilde devam etmesini bekliyorum. Bu toplantıda bizler gibi gelişmekte olan ülkeler için önemli olan tahvil alımı azaltımından ziyade, düşen işsizliğe paralel bir faiz artışı açıklamaları olup-olmayacağı olacaktır. FED işsizliğin % 6,5 civarlarına inmesi halinde faiz artışlarına başlanabileceğini ifade ediyordu. ABD işsizlik seviyesinin bu eşiğe yakın olmasından ötürü, eğer faiz artışı için kriter gösterilen % 6,5 işsizlik seviyesi aşağıya çekilmezse, faiz artışlarının benim de beklediğim gibi 2015 ortalarında değil de, bu yıl bile gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Bu durum bizim gibi ülkeler için, en azından ilk anda sıkıntı yaratacak bir gelişme olur.
Fezleke Toplantısı Var.
Meclis bugün bakanlar hakkındaki fezlekeler için toplanıyor. Fezlekelerin içeriğinin seçimlerden evvel açıklanıp-açıklanmaması da bizim piyasalarımız için dalgalanma nedeni olabilir.
BIST Ne Yapacak?
Görüyorsunuz bugün çok fazla bir gündem var. BIST hangisi ya da hangilerinden ne yönde etkilenecek göreceğiz. Benim dün ve bugün yazdığım direnç seviyelerimi gördünüz. Aslında teknik olarak dün de yazdığım gibi 64.400 düşüş trendi kırıldığı için, tekniğin gereği 68.500 - 70.000 seviyelerine gidilmesidir. Ama ben sahip olduğumuz riskler nedeniyle 65.600 civarı seviyedeki dirence takılmayı bekliyorum. Yok eğer bu seviye yukarı kırılırsa o zaman 67.300 seviyesine gidilebileceğini düşünüyorum. Ama şimdilik kırılan düşüş trendinin gereği olan tekniğin yaşanması için erken olduğu görüşündeyim. Artık karar sizin, tekniğin gereğine göre mi,benim tereddütlerime göre mi davranırsınız bilemem.
Yukarı yönelmeler halinde üst hedef ve dirençleri Destek-Direnç Tablomuza gireceğim. Bu teknik seviyeleri yakın takip etmek yararlı olabilir.
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter;borsaanalizci.com