FİNANS

Türkiye Yatırım Yapılabilir Ülke Oldu.

Fitch 18 yıl sonra yeniden Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke konumuna getirdi. Nihayet en azından şimdilik bir rating kurumu tarafından gerçek bir not artışına muhatap olduk. Bence gecikmiş bir hakkın teslimi oldu. Hatta daha bile yüksek olması gerektiğini düşündüğüm notumuz ancak yatırım yapılabilir konuma gelebildi. Ama olsun, en azından artık yatırım yapılabilir bir ülke olarak daha fazla farkedilir olacağız. Uluslar arası fonların radarlarına gireceğiz.

Yıl başından evvel notumuz artar düşüncesindeydim. Fazla beklemeden bunun gerçekleşmesi iyi oldu. 8 Kasım'a kilitlenmiş piyasalar Fitch tarafından ters köşe yapıldı ve dün öğle arası 3B- notu açıklanarak bir sürpriz yapıldı. Daha yakın olduğu için ABD seçim anketimizi öne çekmiştik. Seçim sonuçlarından sonra yeniden aktif etmeyi düşündüğüm not artışı anketimizin son halinde artar diyenler % 18 düzeyindeydi. % 70 gibi bir dilim sadece görünüm pozitif yapılır düşüncesindeydi. Demek ki, çoğunluğun beklentileri her zaman doğru çıkmayabilirmiş!

Artık çok daha dikkat çeken bir ülke olacağız. Şimdiye dek sadece yatırım yapılabilir ülkelere yatırım yapabildikleri için Türkiye'ye girmemiş bir çok ve çok ciddi büyüklüklere sahip, başta büyük emeklilik ve sigorta fonları olmak üzere yeni yabancı fon girişlerine sahne olmamızı bekliyorum. Ancak tabii bu işler bugünden yarına hemen olmaz. Bu fonların yönetimlerindeki ilgili birim ve komiteler toplanıp, yatırım yapılabilir ülkeler grubuna yeni eklenen ülkemiz için ne kadar pay ayrılacağını belirlerler. Buna göre de o dilimin alımları analistler tarafından hangi hisselerde olacağı belirlenir. Yani biraz zaman alacak bir süreç yaşanabilir. Ama sonuçta yeni fonların ilgi alanına gireceğimiz kesindir.

Biliyorsunuz şirket notları ülke notları ile sınırlıdır. Şimdi Fitch'ten bir çok banka ve şirketimiz için de not artışlarının gelmesini bekleyebiliriz. Bu açıklamalar geldikçe, ilgili hisseler ve genel ekonomimiz için olumlu yansımalar yapacaktır.

Peki Notumuz Arttı, Şimdi Ne Olacak?
Bunları hep önceden yazdım ama yine de ilk aklıma gelenleri tekrarlamak istiyorum.

1Kur seviyelerinde düşüşler görülebilir.
Bu bizim için sıkıntı yaratabilecek bir konudur! TL'nin değerlenmesi cari açık üzerinde olumsuz bir ihracat-ithalat dengesi yaratabilir. İşte bu sebeple de, TCMB faiz indirimi kararını geciktirmemelidir. Not artışı nedeniyle gelebilecek sıcak para akımları, faiz indirimi yapılarak sınırlanmaya çalışılabilir. Böylece, faizlerde cazibe kalmadığını düşünecek sıcak para geri dönüş yapınca ya da girişini azaltınca kurların tersine yükselmesine imkan verebilir(imkan verebilir diyorum. Çünkü faiz indirimine rağmen de para girişi artarak devam edip kurları düşürebilir).

Bu riskin cari açık dengesini bozmaması için TCMB'nın yeniden döviz alımları ve karşılık artışı gibi tedbirlerini görme riskimiz var. Benim tercihim döviz alımları yapılabilir ama karşılık artışı yapılmamalıdır. Faiz indirimleri ile tedbir alınmaya öncelik verilmesidir.

2-Faizlerde düşüş etkisi yaratır.
Özellikle bir çok yazımda buna dikkat çekmiştim. Görüyorsunuz notun etkisi faizlerde hemen kendisini gösterdi. 10 ocak tarihinde yazmış olduğum strateji yazılarımdan ''Kısa Kısa 2012 Faiz'' başlıklı yazımdaki gelişmelerin aynen yaşanmasından ayrıca mutluyum.

3-Düşen faizler nedeniyle bir süre daha bankaların kâr artışları sürecektir.
Bu durum bankalara olan ilginin bir anda düşmesine engel olacak bir gelişmedir. Bu nedenle not artışı sonrasında görülebilecek en yüksek seviyeden % 5 ile % 10 arası bir realize beklentim hemen değil de bir süre sonra gerçekleşebilir. Bu bir süre 1-2 ayı da bulabilir. Şu anda seans içlerinde de benzer realizelerin yaşanıp atlatıldığını görebiliriz. Mesela Isctr 6,24'ü görmüştü. Dün 5,80'i gördüğünü düşünürsek, arada % 7 realize yaşandığının bilinmesini isterim. Bu örneği diğer bankalarda da inceleyebilirsiniz. Son üç gün içinde % 5 ile % 7 arasında realizelerin yaşandığını göreceksiniz.

4-Yeni Fonların önü açılır.
Sadece yatırım yapılabilir ülkelere yatırım yapabilecek olan yeni fonların girişlerini görmeye başlayabiliriz. Ancak bunun olabilmesi için en az iki kurum tarafından yatırım yapılabilir notunun verilmesi gereklidir. Fitch'in bu kararı sonrasında diğer kurumlar üzerinde de not artışı baskısı iyice artacaktır. İkinci bir kurumdan da artış geldiği zaman, borsamızdaki yabancı payında artışlar görülebilir. Ancak yukarıda da anlattığım gibi, bu kararların alınması için biraz zaman geçecektir diye düşünüyorum.

5-Banka dışı sektörler hareketlenmeye başlar
Faizde yaşanacak düşüş kredi ve mevduat faizlerini de aşağı çekmeye başlar. Bu sayede faizin düştüğünü gören mevduattan, borsalara, tüketime, konuta yatırım kaymaları başlar. Böylece uzun zamandır geride kalmış olan banka dışı sektörlerin hisselerinde de yükselişlerin yaşandığını görmeye başlarız.

6-Büyüme Tetiklenir.
Düşen faizlerin yansımaları her alana olan tüketim talebini artırıp büyümeyi tetikleyecektir. Ancak yapısal tedbirlere hız verip, büyümenin ithal ürünlerle değil de, yerli üretimle karşılanma oranının artırılması çok önemlidir. Yoksa cari açığın artmaya başladığını görürüz.

7-Realizeler ve Yeni Rekorlar Gelebilir.
Endeks genelinde not artışı sonrasında % 5 ile % 10 arası bir realize yaşanmasını beklediğimi biliyorsunuz. Ama bunun not artışı sonrası göreceği en yüksek seviyeden olacağını söylediğimi de okumuşsunuzdur. Şimdi önemli olan görülebilecek bu en yüksek seviyeyi kestirebilmektir. Benim için bu seviye yazılarımda önceden de belirttiğim 74.000 civarları seviyelerdir.

Fakat, beklediğim realizler bir beklenti bitişi nedeniyle değil, yeni beklentiler öncesinde yaşanmasını beklediğim düzeltme nedeniyle yaşanacaktır diye düşünüyorum. Yani olur da üç gün içinde yaşadığımız özellikle bankalarda görülen realizenin dışında bir realize yaşanırsa, devamında çok daha yüksek endeks seviyelerine yöneleceğimiz düşüncesindeyim. Bu nedenle olası realizeyi doğru zamanlama ile kestiremeyip, realizeye katılmadan hisselerinizle düşüş yaşasanız da bundan çok çekinmemek lazım. Çünkü artık ufkumuz çok daha geniş olacaktır.

ABD Seçim Sonuçları Belli Olacak.
Yarın sabah ABD seçimlerinden kimin galip çıkacağını göreceğiz. Şahsi beklentim Obama kazanacak yönünde. Seçim sonucunda ülkemiz için Suriye konusunda yeni riskler ya da bölgesel hareketlenmeler artabilir. Yani seçim sonrası Suriye risklerine dikkat etmek lazım.

Yunanistan Önemli Bir Oylama Yapacak.
Yunanistan parlamentosu yanlış hatırlamıyorsam 13,5 milyar euro'luk bir tasarruf paketini oylayacak. Bu paket geçer diye düşünüyorum. Ama eğer geçmezse, bu takdirde Yunanistan riski nedeniyle yeniden dalgalanmalar yaşanabilir.

Endekste realizeleri görebiliriz. Ama anlattığım sebeplerle kesin şuradan ve şu gün olur demek çok zor. Bu nedenle teknikleri uygun olan hisse görüşlerimi endeksteki realize beklentilerimden bağımsız olarak paylaşmaya devam edeceğim.

Yatırım Yapılabilir Ülke notunun tüm hisselere yansımasını ve 2013 yılı için çok daha yüksek borsa rekorları kırılmasını dilerim.

Not: Yazı 09:24'te aydineroglu.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler