FİNANS

Yunanistan Euro Birliğini Dağıtabilir mi?

Destek direnç menüsünde de belirttiğim gibi, 55.000 altında ilk olarak 53.850 seviyesi var. Ondan sonrada 51.500'e kadar hemen hemen her seviyede destek var.

AB'deki gelişmelerin boyutuna göre endeks beklemediğimiz seviyelere de inebilir. Ama bu durum hisselerimizin bu fiyatlar olması gerektiğinden olmaz.

Diğer teknik manadaki ilginç bir durum da şu; Dax endeksi ciddi bir gap boşluğu yarattı. Bu gap'in sonradan kapanması beklenebilecek seviyesi 6.141. Biliyorsunuz bu gaplerin sonrasında kapanması beklenir. Ama dediğim gibi durduk yerde referandum kartını açan Yunanistan tam bir süpriz yaptı. Güven oylaması sonrasında bu kararından vaz geçer mi, yoksa referanduma gider mi bilemiyorum. Ama eğer referanduma giderse, halkın evet deme ihtimalini çok düşük görüyorum. Bu durumda ne olur? Muhtemelen Yunanistan kontrolsüz bir temerrüte düşerek, moratoryum ilan eder. Bu belki de euro'dan çıkıp Drahmi'ye dönmek için yaptığı bir hamle olabilir.

Yunanistan'ın anlaşmaları referandumda hayır diyerek kilitlemesi ihtimali yaşanırsa, sonrasında euro ve AB birliğinde de ne gibi devam gelişmeleri olur şimdiden tahmini çok güç bir durum. Ama iyi sonuçları olmaz.

Fakat aslında euro birliği yanlış bir uygulamaydı. Maliyeleri farklı olan bir euro birliğinin gördüğünüz gibi yaşaması çok zordu ve çatırtıları duyuluyor. Sonunda euro birliğinin biteceği bir süreç yaşanabilir. Aslına bakarsanız bu durumun sonucu sonradan daha da iyi olur. Mesela şuan euro birliği olmasaydı her ülke kendi parasını kullanıyor olsaydı bu kriz dahi yaşanmamış olabilirdi. Doğru yönetilmeyen ülkeler yüksek enflasyonlarla kendi sıkıntısını kendileri çekerdi. Kimbilir belki de sonrasında böyle olacaktır.

AB liderleri bu gidişi görmezler de, uzlaşma ve tedbirler sürecini hızlandıramazlarsa, tüm borsalar gibi imkb de ekstra düşmeye devam eder. Ama bunların boyutunu bu gelişmelerin nasıl olacağını görmeden bilmenin imkanı yoktur.

AB düzelemez diyenler bu riskleri taşımak istemiyorlarsa piyasalardan nakite dönerek çıkabilirler. Ama en ufak bir uzlaşma görüntüsü yine yukarı tepkiler yaratabilir ve vermiş olanlar verdiklerini de kaçırabilirler.

Bıçak sırtı bir durum. AB birliğinin bile yanlış yönetimle sona gitme riski olan bu ortamda kimsede sorumluluk aranmadan radikal kararlarını herkes kendisi almalıdır.

Her sonuçta özellikle en başta sanayi şirketlerinin hisseleri olmak üzere, bir şey yapmadan geriye çekilip bekleyenler sonrasında mevcut zararlarından kurtulacaklardır diye düşünüyorum. Ancak bunun süresi bu kadar bilinmez ve süpriz gelişmeler nedeniyle ne olur bilemiyorum. Normalde yıl sonu yükselişlerinin başlaması gereken bir döneme girmemiz gerekiyordu. Ama bakın, tam tersi bir görüntü yaşıyoruz.

TCMB bu süreçte, dövize müdahil olmayı değil, faizleri düşük tutarak gerekirse yüksek kurlar nedeniyle artan enlasyonu kabul etmelidir. Çünkü yaşananlar çok ekstra ve bizim kontrolümüzde olmayan gelişmelerdir. Hedefi tutturamadım değil, sonrasında ayakta kaldım demek daha önemli olmalıdır. Anlaşılan o ki, bir süreyi kayıp dönem olarak kabul etmemiz gerekecektir.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler