FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada düzeltme nedir? Borsada düzeltme nasıl anlaşılır?

Yatırımla ilgilenen pek çok kişi piyasa düzeltmesi veya borsada düzelmesi kavramlarına aşinadır. Bu ifadeler geleneksel borsada olduğu gibi kripto para piyasasında da sıklıkla kullanılmaktadır. Yatırımla ilgili bir terim olan borsada düzeltme nedir?

Borsada düzeltme nedir? Borsada düzeltme nasıl anlaşılır?

İçindekiler

  • Borsada düzeltme nedir?
  • Borsada düzeltme nasıl anlaşılır?

Borsada düzeltme pek çok yatırımcının farkında olmadan atlattığı, pek çok yatırımcının da zamanını kolladığı bir durumdur. Piyasalardaki bu durum, birkaç saat veya birkaç ay sürebilen düşüşlerdir. Yatırımcıların büyük bir çoğunluğu bu düşüşlerden alım yapar. Alım için bir fırsat olarak görülen borsada düzeltme nasıl anlaşılır?

Borsada düzeltme nedir?

Borsalarda zaman zaman düşüşler ve yükselmeler yaşanır. Bu dalgalanmalar bazen çok sert olabildiği gibi bazen de belli belirsizdir. Bu dalgalanmalardan biri de piyasa düzeltmesidir. Borsadaki düzeltme durumu bir hisse senedinde veya borsa endeksinde görülebilir. Kripto para borsasında da zaman zaman çeşitli düzeltmeler meydana gelmektedir.

Borsada düzeltme, piyasadaki aşırı şişme sonrasında gözlenir. Bu şişmelerden sonra yaklaşık %10'luk bir düşüş yaşanır. Bu düşüş piyasa düzeltmesidir ve düşüşten sonra tekrar yükselme görülür. Yatırımcıların pek çoğu düzeltme düşüşlerinde alım yaparlar. Ancak piyasa düzeltmesine alışkın olmayan yatırımcı bu düşüşte panik satışı yapabilir.

Borsada düzeltme nasıl anlaşılır?

Borsadaki düzeltmeler %10 civarında yaşanan düşüşlerdir. Tepe noktasından düşüş yaşayan bir hisse senedi daha sonrasında %20 veya %40 oranında yükselebilir. Bu nedenle piyasa düzeltmeleri yatırımcının gözlediği bir şeydir.

Bir hisse senedindeki veya kripto paradaki düzeltmeler, borsa endekslerindeki düzeltmelerden daha kısa sürer. Ancak düzeltmelerin ne zaman başlayacağı veya ne kadar süreceği öngörülemez. Borsada düzeltme birkaç saat sürebildiği gibi birkaç ay da sürebilir. Ancak genellikle birkaç gün veya hafta geçtikten sonra yükseliş başlar.

Borsalarda düzeltme yaşanan bazı durumlar vardır. Bu durumlar gözlendiğinde balina adı verilen büyük yatırımcılar borsalarda düzeltme işlemini gerçekleştirir.

  1. Alıcı eksikliği: Yatırım varlığının alıcı bulamadığı, doygunluğa ulaştığı ve sahipleri tarafından da satılmadığı zamanlardır.
  2. Dip noktası: Piyasada karamsarlık hakimken hisselerin toplanmasıdır.
  3. Dik Yükseliş: Yatırım varlıkları çok hızlı ve sürekli bir şekilde yükseldiğinde düzeltme yapılır.
  4. Hype: Piyasanın ve genel olarak beklentilerin yolunda olması yatırımcılarda coşku yaratabilir. Böyle zamanlarda çok hızlı yükselişler meydana gelebilir ve bu nedenle piyasada düzeltme gerekir.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler