FİNANS

Piyasalar savaş alanına döndü!

Fed ve Suriye endişeleriyle 2 lirayı aşan doların ateşini MB Başkanı Başçı'nın açıklamaları da söndüremedi. Dolar /TL 2,0396 ile tarihi zirvesini yeniledi. Borsa darmadağın oldu.

Piyasalar savaş alanına döndü!

Fed ve Suriye endişeleriyle güne 2 liranın üzerinde başlayan dolar/TL, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından tarihi zirvesini yeniledi.

Dolar/TL, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın AA Finans'taki açıklamalarının ardından 2, 0396 liraya kadar yükseldi.

Sepet bazında TL de 2,37 ile tüm zamanların en yükseğini gördü.

Borsa 10 ayın dibini gördü
Suriye ve Fed ile ilgili gelişmeler ışığında güne düşüşle başlayan borsada kayıplar yüzde 5'e yaklaştı.

Suriye ve Fed'in tahvil alımına yönelik devam eden endişelere TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ve buna bağlı tarihi seviyelere yükselen kur etkisinin eklenmesiyle BIST 100 Endeksi XU100 Ekim 2012'den beri en düşük seviyesini gördü.

Endeks, 4 Ekim 2012'den bu yana ilk kez 66.000 seviyesinin altına indi. Borsa günü 3.255 puan (yüzde 4.73) düşüşle 65.519 puandan kapattı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, döviz kuruna karşı faiz silahını kullanmayacaklarını söyledi.

'AÇIKLAMALAR OLUMSUZ ALGILANDI'
Yatırım Finansman Stratejisti Hakan Tezcan, TCMB'den faiz artırımı yönündeki piyasa beklentisine karşın, Başçı'nın aksi yöndeki açıklamalarının piyasada olumsuz algılandığını belirtti.

Tezcan, "Politika faizinde artışı beklentisinin boşa çıktığı görüldü. Ancak TCMB'nin döviz kuruna yönelik belirgin ve kararlı tutumu dikkat çekici. Başçı kurla ilgili çok keskin açıklamalar yaptı. 'Yılsonunda dolar kuru 1.92 olur' dedi. Bu kadar tarih ve seviye vererek konuşmasına ilk defa tanık oluyoruz. Bu kadar net konuşması piyasalarda biraz da olsa pozitif etki yaratarak ilk etaptaki olumsuzluğu bir miktar yumuşattı" dedi ve ekledi:

'KURDA GERİ ÇEKİLME İÇİN BEKLEMEK GEREKİYOR'
"Yine de kurda bir geri çekilme görmek için birkaç gün beklemek gerekiyor. Ancak diğer yandan piyasada Suriye riski de sürüyor."

Suriye'de geçen hafta düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama üzerinde, Suriye'ye müdahale edilmesine yönelik baskı artmıştı.

ALTIN TARİHİ ZİRVEDE

Dün yeni haftaya 1.400 dolar sınırına yakın başlayan ancak gün içinde hafif dalgalanan altın fiyatları ABD'den gelen düşük verilerle yeniden canlandı. Altının ons fiyatı bugün rekor seviyede, 1.400 dolar sınırını aştı.

Erdem Başçı'nın açıklamalarını değerlendiren Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç global belirsizlik ortamında Başçı'nın "döviz kurundaki hareketler geçici" açıklamalarının şaşırtıcı olduğunu belirtti. Gizem Öztok Saraç "Bu açıklamanın güçlü bir sözlü müdahale olduğunu ve özellikle yapıldığını düşünüyoruz. Başçı faizde değişiklik olmayacağını açıkladığına göre ilerleyen vadede oldukça yüksek miktarda döviz satma ihtimali yüksek.Faiz dışında farklı müdahaleler geleceğini düşünmemize sebep oluyor" diye konuştu.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
[**Canlı borsa

](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS), [**](http://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/#ENDEKS)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler