FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dezenflasyon nedir? Dezenflasyon etkileri nelerdir?

Enflasyon oranının aşamalı bir şekilde azaltılması yani fiyat artış hızının düşürülmesi olarak tanımlanan dezenflasyon, olumlu etkilere sahip bir durumdur. Alınan önlemler sayesinde dezenflasyon başarılı olmakta ve yeni girişimler için ideal bir ortam oluşmaktadır. Dezenflasyon ne demek, olumlu etkileri nelerdir?

Dezenflasyon nedir? Dezenflasyon etkileri nelerdir?

Orijinali “disinflation” olan ve Türkçeye dezenflasyon olarak geçen terim, enflasyon durumunda alınan önlemler sayesinde fiyat artış hızının düşürülmesini temsil etmektedir. Dolayısıyla dezenflasyon, yüksek enflasyon oranının aşamalı bir şekilde azaltılmasıdır. Bu süreçte kredilerin düşmesi ve yeni girişimlerin devlet tarafından desteklenmesi gibi olumlu gelişmelere rastlanmaktadır.

Dezenflasyon Nedir?

Fiyat artış hızı anlamına gelen enflasyon teriminin tersi olan dezenflasyon ne demek? Sıkça kullanılan bu ekonomi teriminin orijinali “disinflation” olarak belirtilebilmektedir. Enflasyonda fiyat artış hızına rastlanırken, dezenflasyonda ise alınan önlemler sayesinde fiyat artış hızının düşmesi söz konusudur.

Dezenflasyon, deflasyon terimi ile sıkça karıştırılmaktadır. Bu nedenle dezenflasyon ve deflasyon arasındaki farka da değinilmesi gerekmektedir. Yüksek enflasyon oranlarında kademeli olarak azaltılma yapılması, dezenflasyon olarak adlandırılmaktadır. Piyasadaki hizmet ve ürünlerin fiyatlarında aşamalı olarak görülen azalma ise deflasyon ile isimlendirilmektedir. Dolayısıyla bu iki terim birbirinden farklıdır.

Dezenflasyon Etkileri Nelerdir?

Olumlu durumlara işaret eden dezenflasyonun etkileri sıkça araştırılmaktadır. Bu bağlamda dezenflasyon söz konusu olduğunda ilk olarak kredilerin düştüğü söylenebilmektedir. Dezenflasyonun diğer olumlu etkileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Gayrimenkul sektörü gibi alanlar başta olmak üzere birçok sektörde hareketlilik meydana gelmektedir.
  • Yatırımcılar ve girişimciler, sermayelerini yeni yatırımlara yönlendirebilmektedir.
  • Devlet tarafından özellikle yeni girişimlerin desteklenmesi söz konusudur.
  • Ekonomide istikrar sağlanmakta ve bunun yanı sıra finansman kredisi kullanımı konusunda da belirgin bir artışa rastlanmaktadır.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler