FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğrudan (Kesin) Alım nedir?

İngilizce karşılığı outright purchase olan kesin / doğrudan alım, TCMB’nin kendi portföyü için menkul kıymet alması durumudur. Bu alım, genellikle kalıcı olarak likidite açığı meydana geldiği zaman gerçekleştirilmektedir. Doğrudan / kesin alım ne demek?

Doğrudan (Kesin) Alım nedir?

Kesin alım ya da doğrudan alım olarak bilinen kavram, TCMB’nin kendi portföyü için menkul kıymet almasını ifade etmektedir. Bu durumda TCMB, aynı zamanda sisteme kalıcı olarak likidite sağlamaktadır. Outright purchase kavramının Türkçesi olan doğrudan / kesin alım, ekonomi ile para arzı likiditesinin etkin olarak düzenlenmesi hedeflendiği zaman kullanılmaktadır.

Doğrudan Alım Nedir?

İngilizcesi “outright purchase” olan doğrudan (kesin) alım ne demek? Sıkça sorgulanan kesin alım kavramı, doğrudan alım veya doğrudan (kesin) temin olarak da bilinmektedir. Bu kavram, TCMB’nin para politikası hedefleri kapsamında kullandığı bir açık piyasa işlemini ifade etmektedir. Kesin (doğrudan) alım, para arzı ile ekonominin likiditesinin etkin olarak düzenlenmesi amacı ile kullanılan bir açık piyasa işlemidir. Dolayısıyla genellikle piyasada bazı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Piyasada kalıcı olarak likidite açığı yani sıkışıklığı oluştuğu durumlarda bu kavramın gündeme geldiği söylenebilmektedir. Kesin/ doğrudan alım, TCMB’nin piyasadan kendi portföyü için menkul kıymet alması ile bunun karşılığında da sisteme kalıcı olarak likidite sağlamasını temsil etmektedir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler