FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğrudan (Kesin) Satım nedir?

Outrigt sale olarak da bilinen doğrudan (kesin) satım, TCMB’nin açık piyasa işlemlerinden biridir. Kesin satım, genellikle piyasada kalıcı likidite fazlasının olduğu durumlarda gerçekleştirilmektedir. Doğrudan/ kesin satım ne demek?

Doğrudan (Kesin) Satım nedir?

TCMB’nin açık piyasa işlemleri kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri olan doğrudan / kesin satım, “outright sale” olarak da bilinmektedir. Bu işlemde kesin / doğrudan alım durumunun aksine, piyasada kalıcı likidite fazlası söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla açık piyasa işlemleri portföyündeki mevcut kıymetlerin, işlem tarihinde belirlenen fiyat çerçevesinde satışı yapılmaktadır.

Doğrudan Satım Nedir?

İngilizce karşılığı “outright sale” olan kesin / doğrudan satım ne demek? Kesin satım olarak da adlandırılan doğrudan satım, kesin / doğrudan alım durumunun tam tersidir. Yani bu durum, genellikle piyasada kalıcı likidite fazlası olduğu zaman gündeme gelmektedir. Açık piyasa işlemlerinden biri olan doğrudan / kesin satım, bu işlemi yapma konusunda yetkisi bulunan kuruluşlar ile gerçekleştirilmektedir.

Kesin satım yapılması söz konusu olduğu zaman Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri portföyündeki mevcut kıymetleri kullanmaktadır. Bu bağlamda portföydeki mevcut kıymetler, işlem tarihi çerçevesinde belirlenen fiyat üzerinden değerlendirilmektedir. Yani Merkez Bankası açık piyasa işlemleri portföyü kapsamındaki kıymetler, işlem valöründe söz konusu olan kuruluşlara satılmaktadır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler