FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dönemsel faiz nedir? Dönemsel faiz hesaplama nasıl yapılır?

Basit ve bileşik faiz hesaplamaları ile ilişkili olan dönemsel faiz, bankaya yatırılan paradan belli bir süre içerisinde kazanılan faiz değerini ifade eder. Genellikle vadesi önceden belirlenen dönemsel faizin, ucu açık bırakıldığı durumlar da bulunur. Dönemsel faiz ne demek, nasıl hesaplanır?

Dönemsel faiz nedir? Dönemsel faiz hesaplama nasıl yapılır?

İçindekiler

  • Dönemsel Faiz Nedir?
  • Dönemsel Faiz Hesaplama Formülü

Ana paranın faize yatırıldıktan sonra belirli bir vadede getirdiği faiz geliri, dönemsel faiz olarak adlandırılır. Bu faiz türünün hesaplanabilmesi için hem basit hem de bileşik faiz formüllerinin bilinmesi gerekir. Dönemsel faiz değerinin eklendiği formül çözüldüğü zaman, vade sonunda elde edilen toplam paraya ulaşılmaktadır.

Dönemsel Faiz Nedir?

Faize yatırılan ana paranın belli bir vade içerisinde getireceği faiz geliri, dönemsel faiz olarak adlandırılmaktadır. Yani bankaya yatırılan paranın; ilgili faiz hesabında tutulduğu süre boyunca sahibine kazandırdığı gelir, bu faiz türü ile hesaplanmaktadır. Dönemsel faiz süresinin önceden belirlenmesi, yaygın olarak görülen bir seçimdir. Ancak bu faiz süresinin ucu açık bir şekilde bırakılması da mümkündür. Yani dönemsel faize yatırılan para, önceden belirlenmeyen bir süre boyunca faiz hesabında tutulabilmektedir.

Mevduat hesaplarında tutulan ve dönemsel faiz geliri elde etmek amacı ile bankaya yatırılan para, ilgili banka tarafından çeşitli kredi hizmetlerinde kullanılabilmektedir. Bu bağlamda dönemsel faiz getirisi elde etmek amacı ile bankaya yatırılan para, ilgili bankaya da faiz kazandırmış olmaktadır.

Dönemsel Faiz Hesaplama Formülü

Bankaya yatırılan paradan, belirli bir dönemde elde edilecek olan faiz değerinin belirlenmesi için dönemsel faiz hesaplama formülü kullanılmaktadır. Dönemsel faizlendirme sisteminde tek bir devrede, sabit anapara için birden çok eşit aralıklar ile faiz hesaplaması yapılabilmektedir. Bu faiz türünün belirlenebilmesi için ise hem basit hem de bileşik faiz hesaplama formüllerinin bilinmesi gerekmektedir. Sabit ve bileşik faiz hesaplama formülleri ise aşağıdaki gibidir;

Sadece anapara üzerinden elde edilecek olan faiz değeri, basit faiz hesaplama formülü ile bulunmaktadır. Dolayısıyla basit faiz hesaplama formülü

  • “faiz tutarı = anapara X faiz oranı X vade” olarak belirtilebilmektedir.

Bileşik faiz ise vade içerisinde anaparaya eklenen faiz ile birlikte hesaplanmaktadır. Dönem sonunda ulaşılacak olan toplam tutarın (A) hesaplanması için kullanılan formül ise

  • “A = anapara (1+ dönem faizi) üssü tekrarlama dönemi” olarak bilinmektedir.

Dönemsel faiz belli iken bileşik faizi bulma işleminde ise dönem faizi değerine mevcut tutar yazılmaktadır. Böylece ulaşılan değer, dönemsel faiz sonucunda elde edilen toplam tutarı göstermektedir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler