FİNANS

Dünya Bankası nedir? Dünya Bankası'nın (World Bank) amaçları ve görevleri nelerdir?

1947 yılında hayata geçirilen Dünya Bankası (The World Bank), temel hedefi yoksul ülkelere ekonomik ve kültürel açıdan destek sağlamak olan bir kuruluştur. Neredeyse 189 ülkenin üyesi olduğu bu kuruluş, günümüzde hibe ve faizsiz kredi gibi sayısız yöntem ile ekonomik destek sunmayı sürdürmektedir. The World Bank nedir, Dünya Bankası’nın görevleri nelerdir?

Dünya Bankası nedir? Dünya Bankası'nın (World Bank) amaçları ve görevleri nelerdir?

İçindekiler

  • Dünya Bankası Nedir?
  • Dünya Bankası Grupları Nelerdir?
  • Dünya Bankası’nın Amaçları Nelerdir?
  • Dünya Bankası’nın Görevleri Nelerdir?

The World Bank yani Dünya Bankası, ortaya çıkışı 1947 senesine uzanan bir kuruluştur. En önemli amacı yoksul ve fakirlik seviyesi yüksek olan ülkelere ekonomik destek sağlamak olan bu kuruluş, ilk ortaya çıktığı zaman Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası olarak adlandırılmıştır. Zaman içerisinde sayısız proje ile amaçlarını genişleten Dünya Bankası, günümüzdeki ismi ile ülkelere kredi vermeyi sürdürmektedir.

Dünya Bankası Nedir?

İngilizcesi The World Bank olan Dünya Bankası nedir? IMF ile sıkça karıştırılsa da Dünya Bankası, geçmişi 1945 yılına uzanan bir kuruluştur. Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (International Bank for Reconstruction and Development) ismi ile 2. Dünya Savaşı’nın ardından kurulmuştur. Ayrıca Dünya Bankası, 1947 senesinde Birleşmiş Milletler’in (BM) özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliğine kavuşmuştur.

Yaklaşık olarak 189 ülkeyi bünyesinde barındıran Dünya Bankası, en büyük kalkınması bankası olarak nitelendirilmektedir. Günümüzdeki ismini zaman içerisinde amaçlarını geliştirip çoğaltarak alan Dünya Bankası, merkezi Washington’da konumlanan bir kuruluştur.

Dünya Bankası Grupları Nelerdir?

The World Bank, dört ayrı ana grubu bünyesinde barındırmaktadır. Söz edilen bu grupların her biri ise birbirinden bağımsız bir şekilde işlemektedir. Kalkınma birliği, finans, yatırım anlaşmazlıkları çözüm merkezi ve yatırım garantileri olarak bilinen bu dört ana grup; Dünya Banka’sının bünyesindeki mevcut hizmetlere dair işlevlere sahiptir. Dört ana grubun kendi alanlarındaki işlemleri yürüterek, raporlamaları yerine getirdiği bilinmektedir. Bu sayede yoksul ülkelerin geliştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere de yardım sağlanması gibi görevler herhangi bir aksaklık olmadan yerine getirilmektedir.

Dünya Bankası’nın Amaçları Nelerdir?

The World Bank yani Dünya Bankası’nın, kurulduğu tarihten itibaren amaçları geliştirilmiştir. Dolayısıyla günümüzde sayısız ülkenin üyesi olduğu bu kuruluş, farklı amaçlar için faaliyet göstermeyi sürdürmektedir. Bu bankanın başlıca amaçları ve çalışmaları ise aşağıdaki gibidir;

  • World Bank’in ilk kuruluş amacının adından anlaşılması mümkündür. Çünkü Dünya Bankası’nın kurulmasındaki temel hedef, İkinci Dünya Savaşı’ndan zarar gören ülkelerin kalkındırılması olmuştur. Bu bağlamda World Bank, farklı ülkelerin ekonomik destek kaynağına dönüşmüştür.
  • Günümüzde World Bank, gelişmekte olan sayısız ülkeye ekonomik açıdan yardım sunmaya devam etmektedir.
  • The World Bank’in geliştirilmiş amaçları arasında ülkelere çok çeşitli finansal ürünlerin sağlanması ve teknik yardım sunulması da yer almaktadır.
  • Geleneksel ve faizsiz krediler ile hibeler yoluyla Dünya Bankası, günümüze dek 12.000’den fazla fon projesine destek sağlamıştır.
  • Dünya Bankası, özel sektör yatırımlarını harekete geçirme ve şirketlere tavsiyelerde bulunma gibi hedefleri de bünyesinde barındırmaktadır.

Dünya Bankası’nın Görevleri Nelerdir?

The World Bank (Dünya Bankası), belli politikaları ve amaçları doğrultusunda sayısız görevde yer almaktadır. Bu kuruluşun temel görevi ise kalkınmakta olan ülkelere ekonomik destek sağlamak olarak belirtilebilir. Dünya Bankası'nın diğer görevleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Farklı kredi seçenekleri ile ekonomik destek sunmak
  • Ülkelere destek sunarak, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmelerinde rol almak
  • Özellikle fakirlik oranı yüksek olan yoksul ülkelerdeki hayat standartlarının yükseltilmesi için çaba sark etmek ve çeşitli projelere imza atmak
  • Destek sunulan ülkelerde yol, sağlık ve okul gibi hizmetlerle ilgili çalışmalar yürütmek
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler