FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 2.05'i görür mü? Uzmanlar ne diyor?

Ocak ayında 2,39’a kadar yükselen dolar olumlu sinyallerle 2,09’a kadar geriledi. Peki uzmanlar bundan sonrası için ne söylüyor?

Dolar 2.05'i görür mü? Uzmanlar ne diyor?

Dolar kuru Cuma günü 2,0967’ye kadar gerileyerek 11 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yurt dışında değer kaybeden dolar, yerli piyasalarda da lira karşısında değer kaybederek 2,10’nun altını gördü ve son 3 haftanın en düşüğüne geriledi. Liranın değer kazanmasında son dönemde gelişen piyasalara sermaye girişlerinin hız kazanması da etkili oldu. Türk Lirası Merkez Bankası’nın faiz artırdığı 27 Ocak’tan bu yana dolar karşısında yüzde 10’a yakın değer kazandı ve gelişen ülke dövizleri arasında en iyi performans gösterdi. Merkez Bankası kurun 2,39’a yükselmesinden sonra olağan üstü toplanarak politika faizini yüzde 7,75’ten, haftalık repo oranı olarak belirlediği yüzde 10’a yükseltmişti. Faizin artmasından sonra dolar kurunda sert düşüş yaşandı.

DOLAR 2. 05 SEVİYESİNE İNEBİLİR

Çarşamba günü Merkez Bankası’nın faiz indirimi sinyali vermesiyle birlikte banka hisseleri öncülüğünde BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 3,82 yükselerek 75 bin puanı aştı. Bir haftada 4000 puan yükselen endeks, kapanışı 75159 puandan yaptı ve 5 ayın zirvesini gördü.

Uzmanlar, liradaki değer kazancının bir miktar daha sürse de uzun vadede tekrar doların değer kazanabileceğini belirtiyor. Bigpara.com’a konuşan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Dolardaki bu değer kaybının lira karşısında da yaşanarak kurun, 2,05 – 2,06 seviyesine” kadar inebileceğini belirtti.

İBRE TEKRAR DOLARA DÖNEBİLİR

Ancak Amerikan Doları’nın orta vadede tekrar değerlenmesi kurun lira aleyhine dönmesine neden olabilir. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, “Her şeye rağmen dolarcıyım” derken, ibrenin uluslararası piyasalarda dolardan yana döndürecek üç nedeni sıralıyor: “ABD verileri Avrupa Birliği’ne göre daha iyi olacak. Tahvil alımı bitince Fed’in bilançosu büyümeyi sonlandıracak ve itfası gelen tahviller çevrilmeyince ilk defa olarak küçülecek. Euro bölgesinde deflasyon korkusu nedeniyle, niceliksel büyüme ihtimali sürecek.”

Euro dolar karşısında son 3 haftanın zirvesini görürken Cuma günü 1,3889 dolara kadar yükseldi. Şubat’tan bu yana Euro’nun dolar karşısında değer kazancı yüzde 3’ü buldu.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Express


En Çok Aranan Haberler