FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fed adımlarına rağmen dolar/TL 6.40'ı test etti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri neredeyse sıfıra indirmesine rağmen koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle dolar/TL Eylül 2018'den beri en yüksek gün içi seviyelerden olan 6.40'ı geçti.

Fed adımlarına rağmen dolar/TL 6.40'ı test etti

Dolar/TL koronavirüs endişeleri kaynaklı küresel riskten kaçışla geçen haftaya 6.10 seviyesinden başlamış oldukça dalgalı bir seyir ardından bu sabah 6.3475'e kadar yükselmişti. Kur içinde ise 6.41 seviyesini test etti. TL'deki dolar karşısındaki değer kaybı benzer gelişmekte olan ülkelerin oldukça altında kalmaya devam ediyor. Bu farklılık büyük oranda petrol fiyatlarından kaynaklanıyor.

Kur saat 17:30'da 6.4030 seviyesinde işlem görüyor.

Borsa İstanbul, 88 bin puanın altında

Küresel piyasalardaki negatif hava Borsa İstanbul'u da etkiliyor. Yüzde 3,5 ekside başlayan Borsa İstanbul, gün boyu gelen kademeli satışlarla kayıplarını yüzde 8'nin üzerine taşıdı ve 87 bin 400 puana kadar geriledi. Saat 17:31 itibarıyla yüzde 8,63 değer kaybeden BIST 100'de, 87 bin 435 puandan işlem gerçekleşti.

Petrol fiyatları yeni haftada düşüşünü sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 30 doların altını görürken. Altının ons fiyatı ise 2020 yılında ilk kez 1500 doların altına geriledi.

19 MARTTA PPK TOPLANIYOR

19 Mart'ta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak karar yurtiçinde doların seyrini etkileyebilir. Merkez Bankası'ndan 100 baz puan faiz indirimi bekleniyor.

KÜRESEL PİYASALARDA DALGALANMA SÜRÜYOR

Küresel hisse senedi piyasaları koronavirüsün ekonomiye etkisi nedeniyle Fed'in yeni bir olağanüstü faiz indirimine gitmesi ve kredi piyasasındaki tıkanıklığı gidermek için büyük merkez bankalarının düşük maliyetli dolar likidite dağıtma kararının ardından dalgalı bir seyir izledi.

Avrupa ve ABD'de hız kazanan koronavirüs salgını seyahat engelleri ve restoranların kapatılması gibi iş faaliyetlerini sınırlayıcı önlemler alınmasını gerektirirken ekonomiyi de zayıf düşürdü. Merkez bankaları ortak adım atarak salgının ekonomiyi yavaşlatıcı etkilerini hafifletmeyi amaçlıyorlar ancak yatırımcılardaki panik hali kaybolmuş değil.

TL cinsi yatırım araçlarında küresel endişeler kaynaklı satış baskısı geçen hafta özellikle Pazartesi ve Perşembe günleri belirginleşti. Türkiye'de geçen hafta ilk vakanın görülmesi ardından tedbirler de artırıldı. Eğitime ara verilmesi ile belirginleşen tedbirler dün de genişletildi. Vaka sayısı dün akşam itibarıyla ise 18 olarak açıklandı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler