FİNANS

Asgari ücret yılbaşında 1300 TL: İşveren tedirgin, sendikalar temkinli

Seçim döneminin en çok konuşulan vaatlerinden birisi gerçekleşiyor. 1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücret 1300 TL olacak. İşveren çevreleri yatırımların daha zor hale geleceğini söylerken, sendikalardan "Olumlu bir adım ama yeterli değil" diyor.

Asgari ücret yılbaşında 1300 TL: İşveren tedirgin, sendikalar temkinli

Enis Şenerdem

BBC Türkçe

Seçim döneminin en çok konuşulan ekonomik vaatlerinden birisi gerçekleşiyor. 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye'de asgari ücret 1300 TL'ye yükselecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret için komisyon görüşmelerinin Aralık'ta başlayacağını ve hükümet olarak 1300 TL'lik asgari ücret vaadinin arkasında duracaklarını ifade etti.

Böylece şu anda 1000 TL olan asgari ücrette 1 Ocak'tan itibaren yüzde 30 bir artış olacak.

İşçi sendikaları kararı temkinli bir iyimserlikle karşılıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, artışın çalışan kesim için bir refah sağlayacağını belirtse de "Ancak bu oranlar yeterli değil. Asgari ücretin çok daha yüksek olması, çalışanların Türkiye'nin büyümesinden pay alması gerekiyor" diyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Çerkezoğlu, asgari ücretteki artışa karşın iş güvencesi alanında geriye gidiş olduğunu da savunuyor ve kıdem tazminatı fonu gibi uygulamaları eleştirerek "Sermaye çevreleriyle asgari ücretteki artış karşılığında iş güvencesini azaltacak adımlar atılacağı yönünde bir uzlaşıya varılmış" diyor.

DİSK, 2014'te düzenlediği eylemlerde net asgari ücretin 1800 TL olması gerektiğini söylüyordu.

'İşçilik maliyetleri yüzde 25 artacak'

Ancak asgari ücretteki artıştan iş çevreleri çok da memnun değil.

BBC Türkçe'ye konuşan Türkiye'nin en büyük hazır giyim ihracatçılarından ve Damat markasının sahibi Orka Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, oluşan tüm ek maliyetin işverene yansıması durumunda yatırımların etkileneceğini ifade ederek "İşçilik maliyetlerimiz yüzde 25 artar" diyor.

TIKLAYIN - ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ VAADİ POPÜLİZM Mİ?

"AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) haklı olarak seçim vaatlerini yerine getirmek istiyor" diyen Orakçıoğlu, sektör temsilcilerini asgari ücret tartışmaları konusunda işverenin pozisyonunu yeteri kadar anlatamamakla eleştiriyor.

Orakçıoğlu, "STK'ların bu vaatlerle ilgili açıklamaları olmalıydı. Sektörleri temsil edenler sorumluluklarını yerine getirmeli" diyor.

Emek yoğun sektörlerin durumu

Özellikle tekstil gibi emek yoğun sektörlerin asgari ücretteki artıştan etkileneceğini ifade eden Orakçıoğlu, "Türkiye vasıflı iş gücü kuvvetli olan bir ülke değil. Dolayısıyla emek yoğun sektörler önemli" diyor.

Ancak DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'na göre asgari ücretin asıl artması gereken sektörler emek yoğun sektörler:

"Kar marjlarının en yüksek olduğu iş kolları en çok işçiyi çalıştırıyor. Artık çok övünülen kazançtan işçilerin pay alması lazım. Sermaye de üretilen deüerin işçiler tarafından üretildiğini kabul etmeli."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler