FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Efektif Nedir? Bankacılıkta Efektif Terimi Ne Anlama Gelir?

Bankacılık alanında kullanılan efektif terimi, İngilizcede “effective” olarak yer almaktadır. Hazır para anlamında kullanılan bu kavram, TCMB literatüründe de yer bulmaktadır. Efektif ne demek, bankacılıkta efektif nedir?

Efektif Nedir? Bankacılıkta Efektif Terimi Ne Anlama Gelir?

İçindekiler

  • Efektif Nedir?
  • Bankacılıkta Efektif Terimi

Fransızcası “effectif”, İngilizcesi ise “effective” olan efektif kavramı; bankacılığa özgü bir terimdir. Bu kavramın ifade ettiği anlam ise “hazır para” olarak belirtilebilmektedir. Piyasalarda efektif para, yatırımcılar ile işletmelerin elinde mevcut halde bulunan ve istenildiği zaman değerlendirilebilen nakit parayı temsil etmektedir.

Efektif Nedir?

Bankacılığa özgü bir kavram olan efektif ne demek? İngilizcesi “effective” olarak belirtilebilen efektif kavramı, Fransızcada ise “effectif” olarak yer bulmaktadır. Efektif kavramı ile ifade edilen anlam ise hazır paradır. TCMB’nin literatüründe de yer alan hazır para yani efektif kavramı, piyasalarda sıkça kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hem alımını hem de satımını gerçekleştirdiği ve TL cinsi üzerinden kurunu belirlediği dövize efektif para denilmektedir. Piyasalarda ise efektif para, işletmeler ile yatırımcıların elinde bulunan ve istenildiği zaman kullanılabilen nakit parayı tanımlamaktadır.

Bankacılıkta Efektif Terimi

Efektif kavramı; bankacılığa özgü olup, hazır para anlamını taşımaktadır. Ancak efektif kavramının bankacılık kapsamında sermaye veya yatırımlar bakımından farklı hususları temsil ettiği de belirtilebilmektedir. Çünkü bu terim, bankacılıkta senet ve çek gibi kıymetli evraklarla birlikte madeni ve kağıt paraları da içermektedir. Sermaye bağlamında kullanılan efektif kavramı ise doğrudan nakit para anlamındadır. Efektif sözcüğünün kökeninde para ile ilgili anlamı bulunduğu için efektif işlemin temsil ettiği husus da kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla efektif işlem de para ile ilgili olan ve borsa gibi farklı alanlarda yürütülen işlemler olarak belirtilebilmektedir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler