10 milyon 600 bin tablet bilgisayar için aralarında yerli yabancı devlerin bulunduğu 11 firma teklif sundu
Okullarda tüm sınıflarda 'akıllı tahta' ve 'tablet bilgisayar' dönemini başlatacak olan Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (Fatih) Projesi ihalesinde ilk adım atıldı. 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımı için gerçekleştirilecek ihalede Apple, Microsoft, Toshiba, Samsung gibi dünya devlerinin aralarında bulunduğu 11 firma, komisyona ön yeterlilik incelemelerinin yapılması için dosyalarını sundu.
YAZ SONUNA KADA R SÜRECEK
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde (YEĞİTEK) gerçekleştirilen ihale, ulusal ve uluslararası firmaları buluşturdu. İhale komisyonuna başkanlık eden ULAKBİM Enstitü Müdürü Dr. Ahmet Kaplan, sonraki aşamalarda da firmaların mali incelemelerinin, teknik ve yatırım planlarının, Ar-Ge hizmetlerini içeren taahhütlerinin alınacağını açıkladı. Kaplan, ihale sürecinin yaz aylarının sonuna kadar devam edeceğine işaret etti. Başvuruda bulunan 11 firmanın sunduğu belgeler ihale şartnamesine göre incelenecek. Eksik belgesi olduğu belirlenen firmalara bunları tamamlamaları için ek süre verilecek.
DEVLER TABLET İÇİN SIRAYA GİRDİ
İhalede dosyalarını sunan firmaların isimleri şöyle:
Samsung Elektronic Co. Ltd.
Samsung Elektronic İstanbul Paz. Tic. A.Ş.
Mobil Tel-Elektromed İş Ortaklığı
Vestel Elektronik Sanayi Tic. A.Ş.
Casper-Exper-Probil İş Ortaklığı
Apple Teknoloji ve Satış Ltd. Şti.
Telpa Telekomünikasyon A.Ş.- Atmaca Elektronik A.Ş. iş ortaklığı.
Microsoft Corporation.
Arçelik A.Ş.
Toshiba Europe
Hewlett Packard Teknoloji Çözümleri Ltd. Şti.
3 YILDA TESLİM ŞARTI
İhale kapsamında 'Tablet Bilgisayar Set Alımı' iki ayrı LOT halinde toplamda 10 milyon 600 bin adet üzerinden yapılacak. İhaleyi kazanan firma 3 yıl içinde tüm tabletleri teslim etmek zorunda olacak. İhale konusu mal alımı işinde alt yükleniciye izin verilecek ancak ihale konusu işin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamayacak.
TÜRKİYE'DEN İHRACAT HEDEFLENİYOR
İhalede en önemli şart, tabletlerin Türkiye'deki üretim merkezinde kurulmasını içeriyor. Böylelikle Türkiye'de bilişim ekosisteminde yeni bir atmosfer yaratılması planlanıyor. Yatırım yapacak dünya devinin Türkiye'de istihdam sağlamasının yanı sıra diğer ülkelere de buradan ihracat yapılması hedefleniyor.