Hükümetin “Bahar paketi” olarak da nitelendirdiği torba yasa ile sosyal haklar konusunda birçok değişiklik yaşanacak. Hükümetin, seçimden sonra 3 ay içerisinde gerçekleştirilmesini vaat etttiği değişiklikler torba yasa ile yapılacak. Peki torba yasa neleri kapsıyor? Torba yasada yapılacak düzenlemelerle birçok alanda değişiklik yapılacak. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında yürütülen reform eylem planı yeni hazırlanan torba tasarının bugün TBMM’ye sunulması bekleniyor. İşte torba yasa ile getirilecek düzenlemeler...
Yapılacak düzenlemelerden birisi, işverenlere yönelik olacak. İşverenler, devletten sosyal destek alan kişileri çalıştırması halinde, sigorta priminin işveren payını devlet ödeyecek. Bu düzenleme ile birlikte hem istihdam artışı sağlanacak hem de iş dünyasına kolaylık getirilecek.
Gençlerin merakla takip ettiği GSS prim borçları konusunda da düzenlemeye gidilecek. “İşsiz evlat” vergisi olarak da adlandırılan GSS prim borçları, hükümetin yeni eylem planıyla ortadan kaldırılacak. 25 yaş altı gençlerin GSS prim borçları silinecek.
Yaşlılık aylığında da yenilik yapılacak. 65 yaş üstü olup yaşlılık aylığı alanlar için hanehalkı geliri kriteri kaldırılacak. Yani hane içerisinde bir kişinin işe başlaması veya bir şekilde hanenin gelirinin artması durumunda dahi yaşlılık aylığında kesinti yapılamayacak.
Staj yapan gençlerin hayatlarını kolaylaştırmak için adım atılacak. Meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerde zorunlu staj yapanlara asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş bağlanacak. Böylelikle kağıt üzerinde staj yapma dönemi sona erecek. Aynı zamanda çıraklık da zorunlu eğitim kapsamında olacak.
Teröre destek veren şirketlere finansal bağlamda kayyum atanmasının önü açılacak.
Kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla da bir takım kolaylıklar getirilecek. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla kaçak yapılara elekrtik ve su bağlanacak.