Günümüzde dünya genelinde günlük birçok işlem internet üzerinden yapılabilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve internetin hayatın neredeyse her alanına girmesi ile artık resmi işlemler de internet üzerinden gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Devlet kurum ve kuruluşları da bu teknolojik gelişmelerden yararlanarak çeşitli mobil uygulamalar geliştirmiştir ve birçok resmi belge oluşturma, evrak takibi, resmi işlem ya da talep gibi durumlar da internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
Tüm devlete ait kurum ve kuruluşları tek bir portal üzerinde toplayan e-Devlet sistemi sayesinde mahkeme dosyalarının takibi ya da çeşitli resmi belgelerin oluşturulması gibi işlemler internet üzerinden yapılabilir hale gelmiştir. Trafik cezalarının sorgulanması ya da ödenmesi ve takibi gibi işlemler de internet üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılabilmektedir.
Türkiye’de trafik kurallarına uyulması kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak, trafik kazalarının önüne geçmek gibi hedefler doğrultusunda son derece önem verilen bir durumdur. Trafik cezaları caydırıcı olarak kabul edilmektedir ve ihlal edilen trafik kuralına göre hapisten para cezasına çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Araç plakalarına yazılan trafik cezalarının zamanında ödenmesi son derece önemlidir. Zamanında ödenmeyen cezalar için de ayrıca bir yaptırım uygulanmakta ve faiz işlemektedir. Kesilen trafik cezaları internet yolu ile şahsen çeşitli yollardan anlaşmalı olan kurumlara ödenebilmektedir. Hem nakit olarak hem kredi kartı ile hem de online ödeme sistemleri aracılığı ile yapılabilen ödemeler şu kurumlara yapılabilmektedir:
Kişiler kendilerine ya da araçlarının plakalarına kesilen cezaları internet üzerinden e-Devlet sistemi aracılığı ile sorgulayarak görüntüleyebilmektedirler. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ve bu kurumların resmi internet siteleri ile mobil uygulamaları aracılığı ile sorgulama işlemi yapılabilmektedir.
2025 yılı itibarı ile açıklanan trafik cezası ödeme yolları çeşitlilik göstermektedir. Cezanın türüne göre ödemeler farklı kanallardan yapılabilmektedir. Örnek olarak beyanlı trafik cezaları e-Devlet platformu aracılığı ile de ödenebilmektedir. Bunun dışında interaktif vergi dairesi ile tebliğ edilmesi beklenmeden beyan ile ödeme gerçekleştirebilmek de mümkün olmaktadır.
Vaktinde ödenen ve cezaya bırakılmayan trafik cezaları cezanın kesildiği tarih üzerinden gelen 15 günü takiben ödenirse indirim fırsatından da yararlanılabilmektedir. 15 gün içinde yapılan ceza ödemeleri %25 indirim hakkı kazanmaktadır. Yapılması gereken ödemenin geciktirilmesi durumunda ise gecikme yaşanan her ay için %5 oranda ceza tutarı faiz olarak borca eklenmektedir. Erken ödeme söz konusu olduğu zaman sağlanan indirim oranı sürücüleri trafik cezalarını vaktinde yatırması için teşvik etme amacı ile uygulanmaktadır.
Nakit ödeme ya da online ödeme gibi farklı seçenekleri bulunan trafik cezası ödemeden, önce plakaya kesilmiş bir trafik cezası olup olmadığı durumu da internet üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilmektedir. Tüm resmi kurum ve kuruluşlara tek bir portal üzerinden ulaşabilmeyi mümkün kılan e-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulanacaksa şu adımların takip etmek yeterli olacaktır:
İnternet üzerinden yapılacak olan ödemeler 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. Kesilen trafik cezaları alkollü araç kullanımından emniyet kemeri takmamaya, hız limitinin belli miktarlarda aşılmasına kadar değişiklik göstermektedir. Hız limiti nedeni ile ceza kesildiyse limitin ne kadar aşıldığı da ödenecek tutarda değişikliğe neden olabilmektedir.