Kıbrıscık ilçesinde besiciler, 3 bin lira aylık ücretin yanı sıra barınma ve yemek ihtiyacını karşılayacak olmasına rağmen çoban bulamıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Yiğit Emir Kişi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 7 bin büyükbaş ve 20 bin küçükbaş hayvan olduğunu belirtti.
Kişi, Kıbrıscık'ın sürekli göç verdiğini, genç nüfusun ilçelerde yaşamak istemediğini vurgulayarak, "Bu nedenle besiciler çoban bulamıyor. Burada kimse aile mesleğine devam etmek istemiyor. Nüfus giderek yaşlanıyor ve bu iş zorlaşıyor. Çoban sıkıntısı yaşandığı için ilçemizin hayvan varlığı maalesef kademeli olarak düşüş gösteriyor" dedi. Çobanlığın önemli bir meslek olduğunu dile getiren Kişi, şöyle konuştu: "Devletin çobanlığı teşvik etmek için bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Devletin bu iş için bir sertifikasyon çalışması var. Bu tip bir eğitim söz konusu. Fakat sahaya henüz yansımış durumda değil. Burada insanlar hala çoban bulamıyor. Bu konuda çobanların sigorta masraflarını üstlenmek gibi hayvancılığa olumlu yansıyacak bir takım çalışmalar yapılmasını umut ediyoruz."
-"İlçe dışından çoban getiriyoruz" -
Besici Hüseyin Özcan da hayvancılıkla uğraşmak istemeyen gençlerin çalışmak için büyükşehirlere yerleştiğini kaydetti. Hayvancılık geçimini sağlayan ailelerin sayısının her geçen gün azaldığını dile getiren Özcan, "Gerçekten üzücü bir durum. Bu nedenle hayvanların bakımını sağlamak için ilçe dışından çoban getirmek zorunda kalıyoruz. Çoban bulmak için bayağı uğraşıyoruz. Hayvanlarımızla ilgilenmek isteyenlere aylık 3 bin lira maaş öneriyoruz ama kimse bu işi yapmak istemiyor. 3 bin lirayı kabul etmeyen insanlar, şehirlerde asgari ücretle çalışmayı göze alıyor" ifadesini kullandı.
Özcan, çobanlığın sadece merada gezmek olmadığını, emek isteyen önemli bir meslek olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Hayvanlara ahırda da bakmak lazım. Biz bu hayvanlara 4-5 ay ahırda bakıyoruz. Ahırda bakmak çok masraflı oluyor. Bunun için çobanlarla meraya çıkarmak istiyoruz. Fakat çoban bulamıyoruz. Çobanların aylıkları yüksek. Yüksek olmasına rağmen yine de çoban bulamıyoruz. Çünkü bu işi yapan yok. Bu işe geleceği yok diye kimse bağlamıyor. Hayvancılar olarak zor durumda kalıyoruz. Biz çobanlık yapmak isteyenlere 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında maaş verip, yemek masraflarını karşılamamıza rağmen kimseyi bulamıyoruz."
Kaynak: AA