FİNANS

Aksigorta’dan 120 milyon lira kâr

Aksigorta, 2011 yılında 32 Milyon TL, 2012 yılında 49 Milyon TL olan net karını 2013 yılının ilk yarısında 120 Milyon TL’ye çıkardı.

Aksigorta’dan 120 milyon lira kâr

2011 yılında güçlerini birleştiren Sabancı Holding ile Belçikalı sigorta devi Ageas, Aksigorta’daki ortaklıklarının iki yılını değerlendirdi. Aksigorta Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Ageas ile iki yıllık ortaklıklarının karnesini açıklayan Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Aksigorta’nın teknik karlılığının 2011’den bu yana 7.5 kat arttığını, Aksigorta hisselerinin yüzde 70 değer kazandığını söyledi.

EL DEĞMEMİŞ BİR PAZAR

Aksigorta’nın Ageas için muazzam bir büyüme alanına, göreceli olarak el değmemiş bir pazar hakkında önemli yerel bilgiye ve müşteri erişimine sahip, güçlü ve uzun dönemli bir yatırım olduğunu belirten Ageas Kıta Avrupası CEO’su Steven Braekeveldt, “Türkiye pazarına girme kararımıza dönüp baktığımızda gurur ve memnuniyet duyuyoruz” dedi. Uzun yıllardır sektörün zarar ettiği bir ortamda Aksigorta’nın uzun vadeli plan ve stratejilerine uygun şekilde karlılığını sürdürdüğünü belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Karlılık odaklı portföy dönüşümü hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. 2013’ün ilk yarıyılında trafik sigortası haricinde yüzde 19 büyüdük. Yine aynı dönemde teknik karımızı yüzde 150 artış ile 37 milyon TL’ye yükselttik. Bu rakama Genel Müdürlük binamızın satış karını da dahil ettiğimizde 120 milyon TL net kara ulaştık. Yangın branşında yüzde 37,7, genel zararlar branşında yüzde 27,1 büyüyerek, motor dışı branşların portföy payını geçen yılın aynı dönemine göre 7 puan artırarak yüzde 38’den yüzde 45’e yükselttik.” dedi.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN BİR BAŞARI HİKAYESİ
Sabancı Holding’in Ageas ile gerçekleştirdiği işbirliğinin, sadece Türkiye sigorta pazarı için değil, Türk özel sektörünün tümü için bir başarı hikayesi olduğunu belirten Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Avrupa sigortacılık sektörünün devi Ageas ile gerçekleştirilen verimli işbirliğinin Sabancı Holding’in ortak girişimlere verdiği önemi haklı çıkardığını söyledi. Dünyada ve Türkiye’de meydana gelen ekonomik gelişmelere de değinen Dinçer, şöyle dedi:

“AB ekonomilerindeki yüksek kamu borcu ve beraberinde yaşanan durgunluk gündemde ön sırayı korurken, nispeten daha iyi durumdaki ABD, borç limit tartışmaları ve mali uçurum ile gündeme gelmiştir. Gelişmekte olan ülkeler, dünya ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürürken, küresel arenada yaşanan dalgalanmalar farklı kanallardan tüm ekonomileri etkilemeyi sürdürmüştür. Küresel büyümenin 2013 yılında yüzde 3’ün biraz üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 2012’nin ikinci yarısında yıllık yüzde 2,5 olan küresel büyüme, 2013 birinci çeyrek için yalnızca yüzde 2,75 olarak gerçekleşmiştir. Bunun temelinde gelişmiş ekonomilerdeki zayıf iç talep, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin düşük büyüme rakamları ve Euro bölgesindeki belirsizliğin sürmesi yatmaktadır.”

TÜRKİYE BİR DENGEYE OTURDU
Bu zorlu süreçte Türkiye ekonomisinin yeni bir dengeye oturduğunu, 2001 krizi sonrasında kamu maliyesini ve bankacılık sektörünü doğru ve sürdürülebilir bir şekilde yapılandırmanın meyvelerini 2008 krizi sonrasında toplamaya devam ettiğini belirten Haluk Dinçer, şöyle dedi:

“Standard & Poors’un 2013’ün ilk çeyreğinde gelen kredi notu artışı ise bu olumlu tablonun en önemli tamamlayıcısı olmuştur. Ancak bu olumlu tablo, 2013 yılının ikinci çeyreğinde T.C. Merkez Bankası’nın faizi baskı altında tutma eğilimi ve FED’den gelen parasal genişlemeyi sonlandırabilirim sinyalleri ile bir nebze de olsa bozulmuş görünmektedir.

Dış faktörlerle birlikte iç gerginliğin de tırmanması ile birlikte dövizi ve volatiliteyi kontrol altına almak adına Merkez Bankası’nın döviz satış ihaleleri ve açık piyasa işlemleriyle oldukça aktif bir rol üstlendiğine şahit olmaktayız.”

TÜRKİYE’DE PRİM ARTIŞI VAR
Global sigortacılık sektöründe prim üretimindeki zayıf büyümenin Dünya ekonomisindeki daralmaya paralel, hayat dışı sigorta talebinin durgun bir seyir izlediğine değinen Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Başkanı Haluk Dinçer, şunları söyledi:

“Dünya sigortacılık sektöründeki durgunluğun aksine Türkiye’de elementer branşlarda 2011 yılsonunda yüzde 22, 2012 yılsonunda yüzde 19, 2013 yılı ilk yarısında ise yüzde 24 oranında prim artışı kaydedilmiştir. Sektörde elementer toplam prim üretimi ilk 6 ayda 10.4 milyar TL olmuştur. İlk çeyrekte ekonomide yumuşak inişi destekleyen makro politikalar ve gerilemiş bulunan faiz oranları sigorta şirketlerinin mali gelirlerinin önemli oranda azalmasına neden olmuş ise de son çeyrek iç ve dış faktörler nedeniyle faizlerin artması şirketlerin mali gelirlerinin beklenen seviyelere yükselme imkanını sağlamıştır.

2012 yılı sonu itibariyle iyice önemli hale gelen oto branşlarındaki zarar problemi, Hazine Müsteşarlığı’nın fiyat politikasındaki ve ürün yapısındaki geliştirmeleri sonucunda 2013 yılı ilk yarısında bir nebze de olsa çözülmüş görünmektedir. Sektör, temettü gelirleri hariç 2012 yıl sonunda 714M TL zarar kaydetmiştir. Ancak, sektörün 2013’ün ilk yarısında temettü gelirleri ve bina satış gelirleri hariç 138M TL kar gerçekleştirmesi, bizlere sene sonunun bir önceki yıla göre çok daha olumlu seyredeceğini göstermektedir.”

ODAĞIMIZ AKSİGORTA’NIN BÜYÜME POTANSİYELİNİ GELİŞTİRMEK
Avrupa’nın en önemli 20 sigorta şirketi arasında yer alan 180 yılı aşkın birikime sahip Ageas’ın Kıta Avrupası CEO’su Steven Braekeveldt, Türkiye ekonomisinin büyümesinin, genç nüfusu sayesinde Orta ve Doğu Avrupa’nın üzerinde gerçekleşeceğini belirterek, önümüzdeki 5 yılda Avrupa için yüzde 1,4 olarak tahmin ettikleri gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini Türkiye için ortalama yüzde 5 olarak öngördüklerini söyledi. Hayat dışı sigorta primleri yıllık bileşik büyüme oranının önümüzdeki 5 yılda Türkiye’de yüzde 16 artacağına değinen Braekeveldt, 2012’de yüzde 1.12 olan sigortalılık penetrasyonunun da 2017 itibariyle yüzde 1,47’ye yükseleceğini söyledi.

Aksigorta’nın Ageas için önemini vurgulayan Ageas Kıta Avrupası CEO’su Steven Braekeveldt, “Ageas olarak Avrupa ve Asya’da aktif olmak istiyoruz. Bu açıdan Türkiye, iki kıta arasında mükemmel bir bağlantı yapıyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde konumumuzu güçlendirmeyi, büyümeyi hedefliyoruz. Bu açıdan Türkiye’nin geleceği parlak ve sektör hızla gelişiyor. 2015 yılına kadar sermayemizin yüzde 25’ini gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde yapmak, hayat dışı sigorta sektöründeki payımızı artırmak istiyoruz. Aksigorta’daki ortaklığımız Orta Avrupa’da hayat dışı ve hayat oranımızın dengelenmesine büyük katkıda bulundu.” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu özelliklerin Ageas’ı heyecanlandırdığını diye getiren Braekeveldt, “pazardaki fırsatları takip etmeyi gelecekte de sürdüreceklerini ancak, odaklarının halen ‘Aksigorta’nın büyüme potansiyelini geliştirmek olduğunu’ söyledi. Braekeveldt, Aksigorta’nın 2012 yılında Ageas’ın cirosuna 8,4 milyon Euro katkıda bulunduğunu, bu oranın Ageas’ın hayat dışı karının yüzde 3,6’sını temsil ettiğini de sözlerine ekledi.

YATIRIMLARIMIZ YENİ NESİL AKSİGORTA’NIN TEMELLERİNİ OLUŞTURUYOR
Sabancı Holding ile Ageas’ın ortaklığın Aksigorta’ya kazandırdığı ivmeyi anlatan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz iki yıl içinde 24 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak yeni nesil Aksigorta’nın temellerini oluşturmaktadır. Hisselerimiz yüzde 70 değer kazandı ve Aksigorta hissedarları, geçen 2 yıl içinde toplam 73,6 milyon TL temettü elde ettiler. Özsermayemiz Ageas-Sabancı ortaklığının hemen öncesinde açıklanan 2011 Haziran mali tablolarında 371 milyon TL iken, 2013 ilk yarıyıl mali tablolarımızda yüzde 28 artışla 495 milyon TL seviyesine ulaştı. Birleşik rasyomuzu yüzde 101’den yüzde 95 seviyesine geliştirirken, 2011 yılının ilk altı ayındaki 4,8 milyon TL olan teknik karımızı bu yılın ikinci çeyreğinde 36,7 milyon TL seviyesine çıkardık”.

Teknik karlılıktaki bu gelişimin sonucunda sermaye karlılığını 2013 Haziran ayında yüzde 35 seviyesine ulaştırdıklarını belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Uzun dönemli stratejilerimizi, ortaklık sürecinde de güçlü bir irade ile uygulamaya devam ettirmemiz neticesinde, ürün ve kanal karmasındaki portföy değişimini başarılı bir biçimde gerçekleştirdik. Diğer ürünlere kıyasla daha karlı olan oto-dışı sigortalar, geçtiğimiz iki yıl içinde ortalama yüzde 31 büyüyerek portföy payı yüzde 32’den yüzde 43’e çıkmıştır. Stratejik büyüme alanı olarak belirlediğimiz banka kanalındaki büyümemiz yıllık ortalama yüzde 34 seviyesinde gerçekleşmiş ve portföy payı yüzde 15’den yüzde 18’e çıkmıştır” dedi.

Aksigorta’nın karlılığını, gerçekleştirilen transformasyon projeleri sayesinde operasyonlarını verimli hale getirerek sağladıklarını belirten Gülen, BT transformasyonu sayesinde hasar yönetiminin optimize edilerek sektörün büyük oranda zarar ettiği oto sigortalarında hasar oranlarını hızla düşürdüklerini, sağlık sigortalarının hasar prim oranında da önemli bir gelişme kaydettiklerini söyledi. Aksigorta’nın en değerli yatırımını “insana yatırım” olarak gördüğüne de dikkat çeken Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, ortaklığın başladığı dönemde 577 olan çalışan sayısını 2 yıl içinde yüzde 21 artırarak 700’e çıkardıklarını belirterek, 2013 yılının ikinci yarısına dair sektör ve Aksigorta’nın büyümesi ile ilgili öngörülerini sözlerine ekledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler