Bir malın dış piyasadaki fiyatı, iç piyasadaki fiyatından daha düşük olduğunda o mal dampingli olarak kabul edilmektedir. Çoğu firma ellerindeki malları eritmek için damping uygulamasını kullanılır. Ülkeler bu haksız ticaret uygulamalarının önüne geçmek ve zararları engellemek için anti damping uygulamasından faydalanmaktadır.
Ülkeler kendi yerli üreticilerini damping uygulamalarına karşı korumak için birtakım önlemler almaktadır. Anti damping ne demek? Anti damping, devletler tarafından kullanılan ticaret politikası savunma araçlarından biridir. Dış pazar ürünlerinin yerel piyasada üretim maliyetlerinden çok daha düşük bir fiyatla satılmasını önlemek için uygulanmaktadır. Bu uygulamanın ana amacı yerli firmaları haksız rekabetten korumaktır.
Devletler, yurt içindeki üreticilerini damping’in zararlarından korumak için ürünlerden ek vergi almaktadır. Bu ek vergiye anti damping vergisi denmektedir. Ek vergi dışında iç pazarda haksız rekabeti engellemek için bazı anti damping önlemleri alınmaktadır. Bu önlemler hem yurt içi firmaları hem de yurt dışı firmaları kapsamaktadır.
Yurt içi firmalar için alınan önlemler: Damping yapan firmalar için mali cezalar, suçun büyüklüğüne göre geçici firmayı kapatma, kamulaştırma veya müdahale yapılabilir.
Yurt dışı firmalar için alınan önlemler: Ülkeler kendi firmalarını korumak için tarife ve tarife dışı ticaret engelleme araçlarını kullanmaktadır. Bu şekilde dampingli olduğu tahmin edilen ürünler üzerinden vergi alınmaktadır.
Anti damping vergisi, dampingli ürünlere karşı alınan bir vergi türüdür. Direkt olarak alınan vergiler arasındadır. Bu ek verginin uygulandığı ürünler ise aşağıda yer almaktadır.
Anti damping vergisi aynı ülkede faaliyetlerini sürdüren şirketler için farklı olabilir. Anti damping vergisi hesaplama için Normal Değer – İhracat Değeri formülü kullanılmaktadır. Normal değer, herhangi bir malın yerli pazardaki gerçek fiyatını yansıtırken ihracat değeri o malın ihraç edildiği fiyatı yansıtmaktadır. İki değer arasındaki fark vergi olarak alınmaktadır.