Asgari ücret ile ilgili hükümetten son dakik açıklaması geldi. Yeni asgari ücret tutarı için ilk toplantı tarihi açıklandı. Toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri zam pazarlığına girişecek. Merkez Bankası'nın 6 aylık enflasyon verisi asgari ücret zammı için belirleyici rol oynayacak. İşveren, işçi ve hükümet yetkilileri yeni asgari ücret için görüşme gerçekleştirecekler. İşte 2024 yılı asgari ücret zammı için gerçekleştirilecek ilk toplantıya ilişkin detaylar...
Asgari ücret Temmuz zammı ile yüzde 34 artarak net 11.402 lira olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir süre önce yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
“Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.”
asgari ücret toplantısı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını bildirdi. Bakanı Işıkhan, "Hedefimiz, yeni yılda asgari ücretin, sosyal diyalog çerçevesinde işçi, işveren ve kamunun üçlü mutabakatıyla belirlenmesidir. Belirleyeceğimiz bu ücret, istihdam, gelir dağılımı, fiyatlar genel düzeyi ve büyümenin üzerinde yarattığı etkiler ile ekonomi politikaları açısından da önemlidir" ifadelerini kullandı.
Ocak ayında 5 bin 500,35 TL olan maaşlar, Temmuz ayında uygulanan zam ile 11 bin 402 TL'ye yükselmişti.
Son dakika haberine göre asgari ücret toplantısı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını açıkladı.
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.