Son dakika… Asgari ücret ne kadar olacak? Doğrudan 7 milyonu dolaylı yoldan milyonlarca çalışanın ücretlerini etkileyecek olan asgari ücret zammı için gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısına çevrilmişti. Ve o toplantı gerçekleştirildi.
Toplantı öncesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan süreçte hakem rolü üstleneceklerini söyledi. Ayrıca uzlaşı içinde sürecin tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
İşçi işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarımıza bugün itibarıyla başlıyoruz.
Komisyon toplantılarımızın bugüne kadar inşa ettiğimiz sosyal diyaloğun temeli olan iş birliği açık iletişim ve adil bir değerlendirme anlayışı ile ortak akıl ve uzlaşı ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret çalışma hayatında çalışanlarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden en önemli sosyal politika aracıdır. Asgari ücret esasında tüm gelirleri dolaylı yolla etkilemesi nedeniyle sadece asgari ücrete tabi çalışanları değil tüm sektörleri, tüm çalışanları ve tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.
Asgari ücretin belirlenmesi çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bu çerçevede şartlar ne olursa olsun gerek kayıt dışı istihdamla gerek işsizlikle ilgili mücadelemize devam edeceğimizi belirtmek isterim. Ekonomideki genel toparlanma ve yeniden büyüme sürecinin etkisiyle önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz.
2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir. Komisyon değerlendirmelerini yaparken ücretler genel düzeyini ve işçilerimizin geçim şartlarını da göz önüne almaktadır. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşulları da dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır.
Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın ve en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içinde olduk. Her daim imkanlarımızı ve sınırlarımızı vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde zorladık. Özellikle son yıllarda dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücrette yaptığımız iyileştirmeler bunun en net kanıtıdır. 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücret 2023 yılında net 11 bin 402 liraya çıkarak nominal olarak 61 kata reel olarak ise yaklaşık 3 katına çıkardık. 2023 yılı başında belirlediğimiz asgari ücreti enflasyonist baskılar nedeniyle çalışanlarımızın satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak amacıyla temmuz ayında ilave bir artışla ikinci kez artırdık.
2023 yılında asgari ücret ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında artırılmıştır. Yıl sonu TÜFE artış beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığıda 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede bir yılda toplamda yüzde 107'lik bir zam oranıyla işçimizi enflasyona ezdirmeme iradesi gösterdik.
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un konuşmasından öne çıkanlar:
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise şöyle konuştu:
Milyonlarca işçiye ve ailesine, işverenlere hayırlı sonuçlar getirmesini temenni * ediyorum. Asgari ücretin tepitinde geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir.
İşçiler bu yıl komisyonda doğrudan yaşadıklarını sizlere anlatacaktır.
Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlar tarafından umutla takip edilmektedir. Belirleyici olan burada hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir.
Vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Yılbaşında ele geçen net ücret aylar geçtikçe azalmaktadır. Asgari ücret bir koruma ücretidir.
Fiyat artışları başta kira ve gıdada olmak üzere devam etmektedir. İşçinin mutfağına alınan tedbirler olumlu olarak yansımamıştır. Asgari ücret açlık sınırının altındadır.
Ekonomide yaşanan olumsuzların nedeni işçiler değildir. Toplam nüfus içinde çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden alınan pay düşmektedir. Gelir politikaları yeniden gözden geçirilmelidir.
Tespit edilecek asgari ücretin işçi ve toplumun beklentilerine uygun olmasını temenni ediyoruz.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı boyunca gerçekleştireceği 4 toplantıda 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yeni ücreti karara bağlayacak.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı için, "Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. 18 Aralık Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek" ifadelerini kullanarak tarihi duyurdu.
Komisyonun bu ilk toplantısında rakamların konuşulmayacağı belirtiliyor. Asgari ücret zammı için çalışma takviminin belirlenmesi beklenen ilk görüşmelerde, tarafların geçinme endersleri, ekonomik sosyal durum, ücretlerin genel seviyesi gibi bir takım verileri paylaşabileceği öğrenildi.
TÜİK’in Kasım ayı enflasyon verisine göre 5 aylık enflasyon oranı şimdiden yüzde 33,36 olmuş durumda. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak duyururken, 6 aylık enflasyonun yüzde 38 seviyelerinde gelebileceği hesaplandı. Buna göre yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası enflasyon tahmini ile uyumlu bir şekilde gerçekeleşeceği de neredeyse kesinleşmiş oldu.
Ancak yılda tek zam yapılacağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sinyalinin verilmesi ile refah payı için beklenti daha da artmış durumda. Erdoğan son açıklamasında masada hükümeti temsil edecek Çalışma Bakanlığı’na ‘işçinin yanında olun’ talimatı vermişti. Burada memur zammı oranında bir iyileştirmenin işçiler için de yapılması beklentisi doğru. Böylece yeni asgari ücret için 10-12 puan arasında bir düzeltme olabileceği dile getiriliyor.
Eğer komisyon yüzde 40 artış yönünde karar verirse asgari ücret net 15 bin 963, brüt asgari ücret de 18 bin 780 lirayı bulacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 liraya ulaşacak.
Yüzde 45'lik artış halinde net asgari ücret 16 bin 533, brütü de 19 bin 451 lirayı bulurken, işverene maliyeti ise 22 bin 854 lira olacak.
Burada en çok konuşulan oran ise yüzde 50. Bunun nedeni ise memurlar ve memur emeklileri için beklenen Ocak ayı zam oranının bu seviyelerde olması. Asgari ücret yüzde 50'lik artış yansıtılırsa da net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 liraya yükselecek, işverene maliyet ise 23 bin 643 lira olarak gerçekleşecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan masadaki rakamları önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile değerlendirecek. Ardından uzlaşılan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sulunacak. Yeni asgari ücret rakamının 31 Aralık 2023'ten önce duyurulması bekleniyor. Bu kapsamda 25-29 Aralık tarihleri öne çıkıyor.