Eylül'de kalkacağı konuşulan av yasağı öncesi balık fiyatları, altının fiyatıyla yarışır oldu. Yasağın kalkmasına günler kala balık fiyatlarının tavan yapması, esnafı da zor durumda bıraktı. Kar oranı düşen esnaf, en az vatandaş kadar balık fiyatlarının düşmesini bekleniyor. Balık fiyatlarındaki bu artış, son zamanlarda rekor rakamı bulan altın fiyatlarıyla karşılaştırılmasına neden oldu. Özellikle 1 kilo kaya barbununun 120 TL’ye çıkması "Kaya barbunu, 102 TL’den satılan gram altını solladı." yorumlarına neden oldu. Balık fiyatlarının altın fiyatı ile kıyaslanacak duruma gelmesinin altında ise hem mevsim hem de av yasağı nedeniyle balık miktarının az olması yatıyor.
SARDALYA 5 LİRADAN 30 LİRAYA ÇIKTI
Güzelbahçe balıkçı barınağında esnaflık yapan Nihat Gördük, balığa talepte bir sorun olmadığını fakat balık fiyatlarındaki ani yükseliş sebebiyle daha az kâr ettiklerini dile getirdi. Balıkçı esnafı Ahmet Uğur Süslü de av yasağının kalkmasıyla birlikte balık fiyatlarının düşeceğini belirterek, "Yaz olması ve tatilcilerin burada olması nedeniyle arz ve talep yüksek. O yüzden fiyatlar suni olarak şişiyor. Balık pahalı olduğu için çok kâr koyamıyoruz. Normalde 5-6 lira olan sardalya 30 liraya çıktı. Biz bu sene kilosu 25 liraya sardalya aldık."dedi.
BARBUN 40 TL'YE DÜŞER
Balık fiyatların son durumunu değerlendiren Emin Atsungur da barbun ve sardalya cinsi balıkların fiyatını yüksek olarak yorumladı. 1 Eylül'de Av yasağının kalkmasıyla birlikte barbunun fiyatının 40 TL’ye, sardalyenin de eski fiyatına 5 TL’ye kadar düşeceğini öne süren Atsungur, mevsimin balığının sardalye olduğunu sözlerine ekledi.
LEVREK 40 TL'DEN
Yıllardır Çanakkale'de esnaf olan Dinçer Balıkçılık yetkilileri ise av yasağıyla balık fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Genel av yasağıyla balık fiyatlarının son durumu ise şöyle : Deniz levrek 40 lira, turna 20 lira, çipura 25 lira, karides 20 lira. Kış aylarında kilosunun 5 liradan alıcı bulduğu sardalyenin ise üç katı yani 15 TL'ye ulaştğı görüldü.