FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borçlu olanlar dikkat! Tebligatlar kargolandı! Haciz sorgulaması yapmak için...

İcra ve İflas ile Borçlar Kanunu çerçevesinde borcunu ödemeyenler için tebligatlar yola çıktı. Tebligatların iletilmesinin ardından ise borçlular haciz işlemiyle karşılaşır. Oldukça can sıkıcı olan haciz işlemi, borçlu olan kişinin iş ve özel hayatını negatif yönde etkiler. Haciz genel hatlarıyla borçluların çeşitli nedenlerle ödemediği tutarın devlet eliyle tahsil edilmesi anlamına gelir.

Borçlu olanlar dikkat! Tebligatlar kargolandı! Haciz sorgulaması yapmak için...

Borç, alacak-verecek meselesi olarak bilinir. Kanuni olarak da değerlendirilen borç kavramının içinde alacak ve borçlu olmak üzere iki taraf bulunur. Alacaklı olan şahıs ya da şirketin asli görevi borcunu yasal olarak ispat etmektir. Borçluların ise temel sorumluluğu borçlarını ödemeleridir. Borçluların belirlenen süre içerisinde ödeme yapamaması halinde; alacağını yasal olarak ispat edenler için haciz hakkı devreye sokulur. Haciz yoluyla borcunu devlet kanalıyla tahsil etmek isteyen alacaklıların İcra Mahkemelerine başvuruda bulunması gerekir.

İcra Mahkemelerine yapılan başvurunun ardından borçlulara hatırlatma tebliği ve ihtarname gönderilir. Gönderilen belgelere itiraz edilmemesi ya da borcun ilgili süre içinde ödenmemesi halinde haciz işlemi başlatılır. Çeşitli nedenlerle tebligat veya ihtarnamenin borçlu kişinin eline ulaşmaması halinde ise; borçlular adına çıkarılan haciz kararından haberdar olamazlar. Bu durumun kişiler üzerinde mağduriyet yaratmaması adına haciz sorgulama işlemi yapılır. Peki haciz sorgulama işlemi nasıl yapılır?

HACİZ İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Haciz işlemi icra memurunun borçluya ait malları tespit etmek için tutanak tutmasıyla başlar. Tutanak içerisinde yasal olarak haczedilebilen mallar yazılabilir. Borçlunun özel ve iş hayatını idame ettirmesi için gerekli olan demirbaş mallar haczedilmez. Borcun türüne göre; sigortalı olarak çalışanların maaşının bir kısmı, banka hesapları ya da gayrimenkulleri haczedilebilir. Eğer iş yeri ya da ev içerisinde aynı maldan 2 adet bulunuyorsa bu mallar haczedilebilir.

Tutanak içerisinde yer mallar açık artırma usulüyle satılır. İcralık malların satışından elde edilen gelir, borçlunun borcundan düşürülür. Malın satışından elde edilen gelirin borç tutarından fazla olması halinde ise kalan miktar borçlunun tarafına iade edilir.

İcra kanalıyla satışa çıkarılan malların satılmaması ise borçlular için daha büyük bir mağduriyet yaratır. Çünkü satış için açık artırmaya çıkarılan süre boyunca da borca faiz işlemeye devam eder.

HACİZ SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Alacaklıların borçlarını yasal olarak tahsil edebilmesi adına İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemeleri devreye sokulmuştur. Kişilerin hakkında başlatılan haciz işlemi sorgulaması için UYAP ve e-Devlet kanalı üzerinden hizmet sunulur.

UYAP ÜZERİNDEN HACİZ SORGULAMA

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) icra işlemlerinde kullanılan bir sistemdir. Bu sistemin kullanılmasının en büyük nedeni ise; bilgilerin tek bir çatı altında toplanabilmesidir. UYAP sistemi üzerinden haciz sorgulama yapabilmek için; kişilerin UYAP SMS bilgi sistemine kayıt olmaları gerekir. Sorgulama için kişiler kendi üzerine kayıtlı olan hatları üzerinden T.C. kimlik numarasını yazarak 4060'a kısa mesaj gönderebilirler.

E-DEVLET ÜZERİNDEN HACİZ SORGULAMA

e-Devlet sistemi UYAP ile benzer bir işleve sahiptir. Borçlu olanlar ilgili adımları takip ederek haciz sorgulama işlemini tamamlayabilirler.

e-Devlet kapısının ana ekranını açın ve size uygun olan giriş seçeneklerinden birini kullanarak sisteme adım atın.
Adalet Bakanlığı tarafından ayrılan bölüme tıklayın ve kurumun hizmetlerini görüntüleyin.
UYAP Hizmetleri kategorisinde bulunan "Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama" yazısına tıklayın.
Ayrıca "Elektronik Haciz Sorgulama" sayfasından da banka hesaplarınız için haciz kararı alınıp alınmadığını öğrenebilirsiniz.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler