FİNANS

Cep ve TV'ye kart taksiti sınırı

Tüketimi frenlemek isteyen hükümet, kredi kartıyla yapılan alışverişlere 'taksit sınırı' getiriyor.

Cep ve TV'ye kart taksiti sınırı

Bakan Ali Babacan, "Beyaz eşya, elektronik ve otomotiv sektörlerine yönelik çalışmalarımız sürüyor" dedi. Ekonomi yönetimi, kredili hayatı yavaşlatmak için attığı adımlara yenisini ekliyor. Ekonomi müdürleriyle toplantı yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, beyaz eşya, elektronik ve otomotiv sektörlerinde taksite sınır getirilebileceği sinyali verdi. Kredi kartında taksit sayısında düzenleme yapacaklarını hatırlatan Babacan "Gıda ve akaryakıtta taksiti kaldırmıştık, bunu genişleteceğiz. Buzdolabı mı, otomobil mi bakıyoruz. Taksit bitmeden ikinci telefonu alıyoruz. BDDK önümüzdeki 10 günde görüş alacak. Kredi kartlarında taksit miktarıyla aylık maaş arasında bağ kurabiliriz" dedi.

BORÇ 48 MİLYARA ÇIKTI
Babacan, toplantıda kart borçları hakkında bilgi verdi. Buna göre taksitlendirilmiş kredi kartı borcu Aralık 2011'de 26 milyar, 2012'de 38 milyar, 27 Eylül sonu itibarıyla da 48 milyara yükseldi. Babacan, "İhracat, üretim ve yatırıma yönelik kredilerin önü açık olacak ama tüketim ve ithalata dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu. Babacan, konut kredilerine getirilen yüzde 25 peşinatın başka alanlarda da olabileceğini söyledi.

Satışlar ciddi olarak etkilenir
Özcan Aydilek/Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı
Beya z eşya sektöründe satışların yüzde 80'den fazlası taksitle yapılır. Bu nedenle taksitlendirme çok önemli. Borca sadakat olarak bakılırsa, bayilerimizin tahsilat sorunu yok. Sektörde ödeme sorunu da bulunmuyor. Taksitlerin 18 ayın altına inmesi satışlarımızı etkiler. Hem üretim hem de pazarlama olumsuz etkilenir. Umarım bu uygulama dayanıklı tüketim sektörüne yansımaz.

Ahmet Güleç/ Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı
Sınırlamadan muaf olmalıyız
Tüketiciler mobilyalarını ortalama 8.5 yılda bir değiştiriyor. Bu nedenle 1 yıl ve üzerinde taksitlendirme bizim için makul. Yıllık 9 milyar dolarlık tüketimin yüzde 80'i taksitle yapılıyor. Uzun vadeli taksitlendirme olmazsa, çek ve senet devreye girer, bu da sıkıntı yaratır. Mobilya sektörünün OVP kararları dışında kalması için bayramdan sonra girişimde bulunacağız.

Mehmet Nane/ Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı
Geçiş yumuşak olur
OVP'nin amacı cari açığı azaltırken büyümeyi engellemeden tüketime fren yaptırmak. Ama bunlar tatlı sertlikte ve yumuşak olmalı. OVP'de iç üretimi artıracak teşvikler de var. İstihdamın olumsuz etkilenmemesi için tüketimdeki frenin de sert olmaması gerek. Bu nedenle ben 12 aylık taksitin 10 aya çekilebileceğini düşünüyorum.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler