FİNANS

Çeyrek altın patlaması!

Darphane, 2013 yılında çeyrek cumhuriyet altını üretiminde rekor kırdı.

Çeyrek altın patlaması!

Geçen yıl halkın yoğun talebi doğrultusunda Darphane 17 milyon 254 bin 460 adet çeyrek altın üretimi gerçekleştirdi. Uzmanlar, fiyatlar geriledikçe yatırım amacıyla cumhuriyet altınına olan talebin arttığını belirtiyor. 2012 yılında 7.9 milyon adetlik çeyrek üretimi gerçekleşmişti.
KUYUMCULARA AKIN ETTİLER
Klasik yatırımcının gözde yatırım aracı ‘altın’da 2013 hareketli bir yıl oldu. Fiyatların gerilemesiyle birlikte altın borcunu ödemek isteyen ve sattığı altını geri almak isteyen vatandaş kuyumculara akın etti. Zaman'ın haberine göre talepteki fazlalık ve arzın yetersizliği nedeniyle çeyrek altının işçilik ücretleri bazı günlerde 40 liraların üzerine çıktı. Bunun ardından çeyrek altın üretimini elinde bulunduran Darphane, zaman zaman talebe yetişemeyerek eleştirilere konu olsa da üretimde rekor kırdı. 2005 yılından bu yana 11,4 milyonun üzerine çıkmayan çeyrek altın üretimi geçen yıl 17 milyon 254 bin 460 adetle rekor seviyede gerçekleşti.

2010 YILINDA 7 MİLYON ADETTİ

2013 yılında altın fiyatları hızlı bir şekilde gerileyip tekrar yükselişe geçerek dalgalı bir seyir izledi. Vatandaş ise bu dönemde birikimini değerlendirmek üzere çeyrek altına koştu. Bu yüzden piyasada zaman zaman kıtlığı yaşanan çeyrek altın üretiminde 2013 yılı genelinde ‘patlama’ yaşandı. 2010 yılında 7,1 milyon adet üretilen ve takip eden yıllarda sınırlı oranda artış gösteren çeyrek cumhuriyet altını üretimi 2013 yılında 17,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Tam ve 2 buçukluk altınlarda da 2005 yılından bu yana en büyük üretim adedi yaşandı.

Vatandaşın cumhuriyet altınına olan talebini değerlendiren altın piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altına ilişkin kıyaslamanın son 3-4 yıl bazında değil, 2008 finansal krizinden önceki yoğunluğu dikkate alarak yapılması gerektiğini söyledi. 2008’den sonra altın fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesiyle işlem hacimlerinin ve talebin düştüğünü kaydeden Yıldırımtürk, “Hatta bir miktar gram altına da dönüş olmuştu. Finansal kriz sonrasında vatandaş da çok miktarda altın sattı araba borcu, ev borcu, kredi kartı borcunu ödemek için. Çünkü 2008’de finansal krize borçla yakalanmıştı. O zaman vatandaş borçtan korktuğu için elindeki altınını sattı veya eşinden dostundan dayanışma çerçevesinde aldığı altınları sattı.” dedi.

2013 yılı Mayıs ayında çeyrek altın fiyatının bir anda 135 liraya gerilemesiyle çeyrek altına yoğun bir talep olduğunu anlatan Yıldırımtürk şunları söyledi: “Çünkü daha önce çeyrek altın 160, 170, 180 liraya kadar yükselmişti. 135 liraya inince ‘fiyat düşükken borcumu kapatayım, sattığım altını geri alayım.’ deyip çok yüklü miktarda altın talebi oldu.” Fiyatların gerilemesiyle altına olan talebin biraz daha artacağı vurgusu yapan Mehmet Ali Yıldırımtürk şöyle dedi: “Kaybettiğimiz performansı tekrar kazanacağız. Geçen sene böyle bir durum oldu, ondan dolayı yüksek talep gerçekleşti. Hatta ondan sonra Darphane Müdürü ‘ben bu kadar talep olmasına şaşırdım’ dedi. Tabii onlar piyasaları bilmedikleri, daha ziyade bürokrat oldukları için bunu kim alıyor, kim satıyor, neden bu kadar talep var bunları bilmedikleri için şaşırdılar. Biz bildiğimiz için şaşırmadık. Hatta çok normal gördük. Daha sonra 150 liralara tekrar yükselince biraz daha sakinleşti.”

Altın fiyatlarında biraz daha düşüş beklentisinin hakim olduğunu belirten Yıldırımtürk, “Merkez Bankası parayı sıkıyor. O yüzden çok fazla alım gücü bu noktada yok. Ama önümüzdeki aylardaki beklentimiz o yönde. Altın fiyatları geriler, çeyrek altın 120, 110 belki de 100 liraya gerilerse o talebi yeniden geri bekliyoruz.” diye konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler