FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumartesi EFT olur mu? Cumartesi günü EFT yapılır mı, hesaba geçer mi?

Elektronik fon transferi (EFT) banka içi ve bankalar arası para aktarımını sağlayan bir sistem olarak faaliyet göstermektedir. Bu sistem içerisinde bankalar faaliyet saatleri ve ücretleri değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle hafta sonu gerçekleştirilen EFT işlemlerinde, bazı soru işaretleri mevcuttur. Bu soru işaretlerinden bir tanesi de "Cumartesi EFT olur mu?" şeklindedir.

Cumartesi EFT olur mu? Cumartesi günü EFT yapılır mı, hesaba geçer mi?

EFT, Elektronik Fon Transferi'nin kısaltılmışıdır ve bankalar arasında yapılan para aktarım işlemine denir. Havale ise aynı banka içerisindeki hesaplar arasında yapılan para gönderme işlemi olarak tanımlanır.

EFT işlemi hafta içi yapılır fakat her bankanın EFT saatleri ve ücretleri birbirinden farklıdır. Bununla birlikte hafta sonları ve resmi tatiller EFT ile para gönderim işlemi yapılamaz. EFT ile para gönderim işlemi yalnızca bankaların aktif olarak çalıştığı günler ve saatler içerisinde yapılır.

Cumartesi EFT saatleri

Türkiye’de tüm EFT işlemleri Merkez Bankası’nın onayından geçmektedir. Bu sebeple hafta sonu EFT işlemi yapılamamaktadır. Merkez Bankası’nın kapalı olduğu zamanlarda EFT işlemi yapılması mümkün değildir.

Hafta sonları veya tatil günlerinde yapılan EFT işlemleri o haftanın ilk iş gününe ileri tarihli şekilde ertelenir.

Cumartesi günü yapılan EFT ne zaman hesaba geçer?

Eğer EFT işlemi cumartesi günü yapıldıysa, paranın gönderilen hesaba geçmesi için pazartesi günü, mesai başlangıcı beklenmektedir. Yani kısacası cumartesi günü yapılan bir EFT, paranın alıcısı olan tarafa pazartesi günü ulaşacaktır.

Hafta sonu EFT yapan bankalar

Hafta sonları ve resmi tatillerde merkez bankası açık olmamaktadır. Bu sebeple hafta sonları ve resmi tatillerde yapılan EFT işlemleri, bir sonraki ilk iş gününe ertelenmektedir.

Eğer hafta sonu bir EFT işlemi yaparsanız bu işlem sıraya alınır ve sıradaki ilk iş gününde gerçekleştirilir. Merkez Bankası'nın hafta sonları ve resmi tatillerde çalışmaması sebebi ile hiçbir banka aracılığıyla bu günlerde EFT işlemi gerçekleştiremezsiniz. Hafta sonu EFT yapan herhangi bir banka yoktur.

Hafta sonu EFT limiti

Hafta sonlarında ve resmi tatillerde EFT ile para gönderilmesi mümkün değildir. Bu günlerde Merkez Bankası çalışmadığı için ancak ileri tarihli EFT işlemleri yapılabilmektedir. Ancak Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi ile 7 gün yirmi dört saat günlük az bir limit karşılığında EFT ile para transferi gerçekleştirilebilir. FAST işlemi yapılan EFT limiti 5 bin TL’dir. Bu sistem ile tatil olsun veya olmasın fark etmeksizin herhangi bir herhangi bir saatte 5 bin TL limit ile EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler