Son dakika: 28 Mayıs seçimlerinin ardından Fuat Oktay'ın yerine göreve getirilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz CNN Türk ekranlarında Hande Fırat ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtladı. Temmuz ayı yaklaşırken en önemli konulardan biri olan asgari ücrete de değinen Yılmaz, "Dolar bazında hesaplamıyoruz. Biz TL konuşmak durumundayız." ifadelerini kullandı.
Yılmaz'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;
Enflasyonda beklenti yönetimi çok önemli. Olumsuz beklentileri kırmamız lazım. Enflasyon tek haneye düşürülecek ama çalışanları da enflasyona ezdirmemek için tedbirlerimiz alıyoruz. Dünyadaki emtia fiyatları da bize yardımcı olacak. Enflasyonla topyekün mücadele zamanı. Gıda ve kira fiyatlarıyla ilgili adımlar da atılacak.
Kurun farklı etkileri var. Belli oranda enflasyona yansıma olabiliyor. İthalata caydırıcı etkisi olabilir. Cari açığa olumlu etkileri olabiliyor. Bizim izlediğimiz serbest kur rejimi. 2001 krizinde sabit kur rejimi vardı. Serbest kur günlük değişimlerle değişim ihtiyacını absorbe eder. Önemli olan temellerdir. Döviz arz ve talebinde denge önemlidir. Bizim kur tahminimiz söz konusu değil. Spekülasyonlara karşı mücadele ederiz. Önemli olan cari açığı azaltmaya yönelik tedbirlerimiz. İç tasarruflarımızı artırmalıyız. Döviz kazandırıcı faaliyetleri artırdıkça döviz sağlıklı noktaya gelecektir. Her döneminin kendi ihtiyaçları vardır. Cari açık bir ülkenin yatırım harcamalarıyla kaynaklar arasındaki farktır. Bizim amacımız önümüzdeki dönemde enstrümanları artırarak daha fazla tasarrufla yatırımları sürdürmek. Bizim tercihimiz yatırımları devam ettirmek ve sağlam tasarruflarla ortaya koymak. 2028'e geldiğimizde 1.5 trilyonluk ekonomi hedefliyoruz. Yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin klasik sorunu nedir? Yeni değil bu cari açık.
Asgari ücreti dolar bazında hesaplamıyoruz. Biz TL konuşmak durumundayız. Enflasyona çalışanlarımızı hiçbir şekilde ezdirmemek bizim için önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizim temel ilkemiz bu. Ve tabii refah payı da vermek. Bu üç tarafın müzakere ettiği bir süreç. Tüm bu müzakerelerin sonunda ortaya çıkan sonucu göreceğiz. Bayram öncesinde açıklanacağı zannetmiyorum. Ekonomik gelişmeler masaya yatırılacaktır. Temenni ediyoruz ki ortak bir noktada buluşacaklar.
Memur ve emeklilerimizin aylıklarıyla ilgili çalışmalar olacak. Meclis'e gidecek düzenlemeler var. Hazine Bakanlığımız başta olmak üzere çalışmalar devam ediyor. Çalışma bakanlığımız çalışıyor. Kademeli bir yaklaşım içinde bakılacaktır. Maaşı 7 bin 500 olanlar artıştan yararlanamadı. Arkadaşlarımız çalışıyorlar.
Biz işverene asgari ücret ver demiyoruz en az bunu ver demiyoruz. İşverenlerin de kendi dengeleri var saygı duyuyoruz. Gönül ister ki daha fazla versinler. Önümüzdeki süreçlerde işletmelerimiz inşallah daha fazla büyür ve çalışanlarımızı faydalandırırlar diye temenni ediyoruz.
En önemlisi verimliliktir. Kaynakları en verimli şekilde kullanmaktır. Yatırım dediğimiz şey tasarruftur. Daha fazla getirisi olan işlere öncelik vermek. Bunlar kamuda tasarrufu artıracak noktalar. Her kurumumuz kendi içinde bu değerlendirmeleri yapacaklar. Kaynakların sınırsız olmadığını bilerek daha fazla hizmeti nasıl başarırım diye bakmak. Temel mesele kaynakları verimli kullanmaktır.