Milliyet'ten Güngör Uras, vatandaşın altın sevdasını anlatan bir yazı kaleme aldı. Altının son günlerdeki serüvenini kaleme döken Uras, altın alacaklara birkaç önemli verdikten sonra rakamlarla insanımızın altınla ne kadar iç içe bir yaşam sürdüğünü anlattı.
Çeyrek, yarım ve tam olarak yaklaşık 1 milyon 300 bin adet ziynet ve sikkenin bugün kuyumcularda satışa sunulacağını açıklayan Uras, kuyumcuda altın bulamayan yatırımcıya da yol gösterdi.
İşte Uras'ın konuyla iligli yazısının ilgili bölümleri:
"Daha dün bankalar altın günleri yaparak yastık altındaki altınları toplamaya çalışıyordu. Bugün halkımız altına hücum etmiş durumda. Halkımızın çılgın gibi altın satın alarak yastık altına istif etmeye başladı.
Üzülecek, gücenecek bir durum yok. Biz altınsız yapamayız. Biz altını çok severiz. Altın fiyatı yükselse de altın alırız, ucuzlasa da. Altın talebininin büyüklüğünü her ay, her yıl Derphane'nin bastığı ziynet ve sikke halindeki Cumhuriyet altını için kullanılan altın miktarı gösterir. 2003 - 2005 yıllarında Darphane yılda 50 ton altından ziynet ve sikke basıyordu. 2006 yılında 66 ton altın kullanıldı. 2009 yılında altın miktarı 33 tona geriledi. 2011 yılında 64 ton, 2012 yılında 43 ton altından ziynet ve sikke üretildi. İlginç olan şu: Son on yılda altının gramı (yıl ortalaması olarak) 17 TL'den 97 TL'ye kadar tırmanırken, ziynet ve sikke talebi sadece kriz döneminde geriledi. Ama bu arada Türkiye'nin altın ithalatı yılda 269 tona kadar yükseldikden sonra 2009 yılında 37 tona kadar geriledi. 2009 yılında 37 ton ithalata karşı, Darphane'de 33 ton altın ziynet ve sikke haline getirildi.
Açık anlatım ile toplam altın ithalatı ile Cumhuriyet altını talebi birbirine pek uyuşmuyor. 2012'de 120 ton altın ithal edildi, Darphane'de 43 ton altın ziynet ve sikke haline getirildi.2013 yılının ilk 3 ayında 46 ton altın ithal edildi. Darphane'de baskıya verilen altın 2012 yılının ilk 3 ayında 14 ton iken bu yılın ilk 3 ayında 31 tona yükseldi.
5.4 ton Cumhuriyet vitrinde
Halkımız ucuz diyerek kuyumculardaki altınları bitirince, geçen hafta kuyumcular Darphane'ye 5.4 ton külçe altın teslim ettiler. Bu altının ziynet ve sikkeye dönüştürülmesini istediler.Darphane bu altınları Cumhuriyet haline getirerek geçen hafta perşembe günü kuyumculara verecekti. Yetiştiremedi. Altınları bugün kuyumculara verecek. Çeyrek, yarım ve tam olarak yaklaşık 1 milyon 300 bin adet ziynet ve sikke bugün kuyumcularda satışa sunulacak.
Kuyumcuda altın bulamayan ne yapsın?
Kuyumcuda altın bulamayanlar veya Cumhuriyet altınının alım satım fiyatı arasındaki farklı ödemek istemeyenler en yakın bankada "altın hesabı" açtırarak, altın satın alabilirler.
Her banka altın hesabı açmıyor ama büyük bankaların çoğu bu hizmeti veriyor. Altın satın almak isteyen bankada görevliye, "Ben altın hesabı açtıracağım. Bugün gram altının ve de Cumhuriyet altınlarının alım satım fiyatı nedir?" diye soruyor. Banka görevlisi, altın satın almak isteyene alım satım fiyatlarının listesini gösteriyor. Altın satın almak isteyen isterse 1 gr. veya daha çok gram, isterse 1 adet (yarım veya tam) Cumhuriyet veya birden fazla Cumhuriyet satın almak için vezneye Türk Lirası'nı yatırıyor.Satın aldığı altınlar hesaba kaydediliyor. Bu satın alma işlemi altının (gram veya adet olarak) günlük satış fiyatı ne ise o fiyattan gerçekleşiyor. Diyelim ki on gün sonra altın hesabı açtıran, hesabındaki altınları satmak istedi. O zaman da banka görevlisi, altının (o gün için belirlenen) alış fiyatından hesabı yapıyor. Altın fiyatı artmış ise müşteri kazanıyor, gerilemiş ise zarar ediyor.
Bu yazı yazılırken bir büyük bankamızın 1 gr. altın satış fiyatı 83.6 TL, alış fiyatı 78.4 TL, Cumhuriyet altınının satış fiyatı 548.8 TL, alış fiyatı 518.0 TL idi ki bu fiyatlar Kapalıçarşı fiyatına benziyordu.
Bankalardan altın alacaklara gram altın almaları öneriliyor. Çünkü alım satımda işçilik yükü olmuyor."