FİNANS

Dolar kuru düşüşe geçti

20 Ağustos'ta 3 TL'yi bulan dolar kuru, düşüşe geçti. Morgan Stanley raporu ardından düşmeye başlayan dolar kuru, 2,93'ten işlem görüyor. İşte, Dolar kurundaki son dakika gelişmeleri!

Dolar kuru düşüşe geçti

Siyasetteki çalkantılarla rekor rakamlara ulaşan Dolar, sonunda düşüşe geçmeye başladı. 20 Ağustos'ta sabah saatlerinde 3.0020’ye tırmanarak tarihi zirvesini gören Dolar, aynı gün içerisinde 10 kuruş birden düştü. Hareketliliğiyle baş döndüren Dolar kurunun düşüşünde en büyük pay, uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley tarafından açıklanan rapor oldu. Banka tarafından yapılan açıklama ardından, beklenen düşüş oldu. Dün başlayan dolar kuru düşüşü ardından vatandaşlar "Euro ve Dolar kuru bugün ne kadar oldu?' sorusunun cevabını merak ettiler.

Art arda rekorlar kıran dolar kuru bu sabah itibariyle 2,9352'den işlem geliyor. Dolar, Fed tutanaklarında faiz artışına yönelik şartların yaklaştığına işaret edilmesiyle 2,92'nin altına gerilemişti. TCMB'nin önceki gün kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından sert yükselişini sürdüren dolar/TL, TCMB'nin ekonomistler toplantısında faiz tarafında adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret etmesi, Dolmabahçe Sarayı nöbetçi kulübesine saldırı ve Siirt'te 8 şehit haberinin ardından 2,94'ü aşmıştı. Son dönemde siyasi belirsizlik ve Fed'in faiz artıracağı beklentisiyle yükselişte olan dolar Merkez Bankası'nın faizde bir adım atmaması sonrasında ilk kez 2,90'ın üzerine çıkmıştı. Yıl başından beri TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 23'ü aşarken, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya Reali ardından en kötü performansı göstedi.

DOLAR KURUNU DÜŞÜREN MORGAN STANLEY AÇIKLAMASI

Dolar'ın düşüşünü sağlayan Morgan Stanley raporunda şu ifadeler yer alıyordu: "Ekonomistlerimiz, borç verme faizinde 200 baz puanlık bir acil faiz artırımı riskinin güçlenmekte olduğunu görüyorlar Düşük likidite ortamında düzensiz değer kaybı ve örtük bir katalizör olmaması, kurda ülke içi güvende keskin bir kötüleşmeyi işaret ediyor ve bu kötüleşme yatırımcılardan şirketlere ve hanehalkına genişliyor. Böylesine bir dinamik, tarihsel olarak bir şekilde politika tepkisi geleceğinin bir habercisi. Reel politika faizleri pozitif, ancak açık bir şekilde kura istikrar getirecek kadar yüksek değil ve faizde artışa gidilme riski artmakta. 2014 başındaki durumda görüldüğü üzere, dolar satışı gibi tedbirlerin güvenili olduğu ve/veya çok fazla etkili olabileceği konusunda şüphemiz var."

24 SAAT CANLI DOLAR KURU TAKİBİ İÇİN TIKLAYINIZ

SARAY'DAN KRİTİK DOLAR AÇIKLAMASI

Herkesin merak ettiği soru "Dolardaki bu artış devam ederse, Türkiye ekonomisi krize mi girer?" sorusuna yanıt Saray'dan geldi. Saray adına konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolardaki kur artışının Türkiye ekonomisinde bir kriz işareti olmadığını dile getirdi. "Dolar kurunun artışının nedeni Türkiye'de siyasi nedenlerle olan bir durumdur. Bu Türkiye ekonomisinde bir kriz işareti değildir." açıklamasında bulunan Cemil Ertem, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun doların yükselişinin arından verdiği faiz kararının, esasında bankanın araç bağımsızlığı doğrultusunda aldığı bir karar olduğunu da belirtti.

SEPET DE REKORDA

Kararın ardından sepet bazında TL de 3.0379 ile tarihi zirveyi gördü. Merkez Bankası politika faizi ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. MB açıkladığı yeni yol haritasında faiz koridorunun daraltılacağını açıkladı. Dolar TL karşısında bu yıl yüzde 23 değer kazandı.

FAİZ KARARI NASIL SONUÇLANDI?

Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5'te bıraktı. TCMB, gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 ve gecelik borçlanma faizini de yüzde 7,25 seviyesinde tuttu. TCMB piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini yüzde 10.25'te tuttu.

Merkez Bankası açıklaması ise şöyle:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

DAHA SIKI BİR LİKİDİTE POLİTİKASI UYGULANACAK

İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir.

ENFLASYON İYİLEŞENE KADAR TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

DOLAR TARİHİ ZİRVEYE NASIL ÇIKTI?

5 Haziran - 2.6611 Seçim öncesinde dolar beklemede, 8 Haziran - 2.8085 Hiç bir partinin tek başına iktidar olacak kadar oy alamaması belirsizliği, belirsizlik doları yükseltti, 25 Haziran - 2.6540 AKP- CHP koalisyonunun kurulacağı beklentisiyle dolar geriledi, 14 Temmuz - 2.6307 Koalisyon görüşmelerinin devamı, çözüm düşüncesiyle doları seçim öncesinin de altına döndürdü, 20 Temmuz - 2.6980 Suruç'taki canlı bomba saldırısı piyasayı tedirgin etti, dolar yükseldi, 24 Temmuz - 2.7535 Suruç sonrası çatışmanın artması, erken seçimin yeniden ortada olması doları yükseltti, 5 Ağustos - 2.7901 Erken seçim tartışmalarına FED'in eylülde faiz artıracağı beklentisiyle dolar arttı, 13 Ağustos - 2.8220 AKP-CHP koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlandı, dolar tarihizirveye çıktı, 14 Ağustos - 2.84'ü aştı. Koalisyonun kurulamamasının etkileri devam etti. Dolar 2.84'ü geçerek tarihi zirveyi gördü. 14 Ağustos'tan bu yana yükselişe devam eden Dolar ve Euro, AKP-MHP koalisyonunun da olmayacağının açıklanmasıyla rekorunu tekrarladı: Dolar 2,9017'yi, Euro ise 3,1990'ı buldu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler