FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

e-Devlet emeklilik sorgulama: e-Devlet'ten emeklilik sorgulaması nasıl yapılır?

Yasal olarak belirlenen emeklilik prim günü ve yaş şartı gibi koşulları karşılayan kişiler, emeklilik tarihi sorgulama işleminin nasıl yapıldığını keşfetmek ister. Nitekim günümüzde e-Devlet platformu sayesinde hangi tarihte emekli olunacağı kolaylıkla öğrenilebilir. Emeklilik tarihinin yaklaştığını düşünen veya kaç sene daha çalışırsa emekli olabileceğini merak eden vatandaşlar e-Devlet bünyesinde yer alan SGK Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim? hizmetini kullanmalıdır.

e-Devlet emeklilik sorgulama: e-Devlet'ten emeklilik sorgulaması nasıl yapılır?

Her bir vatandaş yaşamının büyük bir bölümünü çalışarak geçirir. Dolayısıyla çalışma hayatını dolu bir şekilde geçiren kişiler için emeklilik tarihini öğrenmek önem arz eden bir konudur. Günümüzde Türk vatandaşlarının pek çok yasal işlemi yürütmesini mümkün kılan e-Devlet platformu ise emeklilik tarihini öğrenme konusunda da kolaylık sunar. e-Devlet kapsamında yer alan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan bir hizmet sayesinde emeklilik yaşının, gerçek ortamda resmî kurumlara başvurulmadan öğrenilmesi mümkündür. Ancak pek çok vatandaş bu hizmetin hangi ekrandan sorgulanabildiği konusunda bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla e-Devlet üzerinden emeklilik tarihi sorgulama işleminin yürütüldüğü sekmenin hangi başlık altında yer aldığı açıklanmalıdır.

e-Devlet emeklilik sorgulama işlemi nedir?

Her bir Türk vatandaşının yaşamı boyunca belirli bir süre zarfında çalışmış olma şartını karşılaması durumunda emekli olma hakkı vardır. Emeklilik yaşı ve prim günü gibi koşullar ise kadın ve erkek bireyler için değişkenlik gösterebilir. Buna ek olarak yasalarda yapılan düzenlemelere bağlı olarak emeklilik şartlarının yıllar içerisinde değişiklik göstermesi de olasıdır. Ancak güncel olarak açıklanan emeklilik koşulları genellikle uzun bir süreyi kapsadığı için pek çok vatandaş bu sürece yönelik olan bilgileri güvenilir kaynaklardan öğrenebilir. Bu kaynakların başında da e-Devlet platformu yer alır.

Günümüzde e-Devlet üzerinden maaş sorgulama gibi çok çeşitli işlemler yapılabilir. e-Devlet üzerinden sorgulanabilen vatandaş haklarından biri de emeklilik zamanı olarak bilinir. Güncel sisteme uygun olarak işleyen e-Devlet sistemine başvurulduğu zaman emeklilik zamanının hangi tarihe denk geldiği kolaylıkla öğrenilebilir. Dolayısıyla emeklilik sorgulama e-Devlet adımlarının anlaşılır bir şekilde sıralanmasında fayda vardır. Türk vatandaşları farklı çalışma gruplarından emekli olabilirken bunlar 4/A, 4/B, 4/C olarak sıralanabilir. Bu doğrultuda farklı çalışma gruplarına mensup olan kişiler emeklilik tarihlerinin yaklaşıp yaklaşmadığını e-Devlet üzerinden görüntüleyebilir. “e-Devlet’ten emeklilik sorgulaması nasıl yapılır?” diyenler için derlenen basit adımlar ise aşağıda belirtilmiştir:

  • İlk olarak e-Devlet resmî platformuna T.C. kimlik numarası ve şifre bilgileri ile giriş yapılmalıdır.
  • Kimlik doğrulaması adımını tamamlayarak e-Devlet ana sayfasına giriş yapan kişiler açılan ekranda yer aldığı görülen arama butonuna Sosyal Güvenlik Kurumu yazmalıdır.
  • Arama butonuna Sosyal Güvenlik Kurumu yazıldıktan sonra sorgula kısmına tıklanması gerekir.
  • Geçiş yapılan sekmede Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olduğu görülen “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” kategorisine rastlanır.
  • Bu kategoriye geçiş yapıldıktan sonra sorgulama butonuna tıklanarak yasal emeklilik tarihine kolaylıkla erişilebilir.

Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Emeklilik için karşılanması gereken şartları yerine getirdiğini düşünen bireyler e-Devlet platformundan yararlanmak ister. Bu platformda yer alan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen hizmet sayesinde emeklilik tarihi net olarak öğrenilebilir. Yine emeklilik tarihi gelen bir kişi bu hizmeti kullanarak başvuru sürecine doğrudan geçiş yapabilir. Söz edilen hizmetin adı da “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sayfasıdır.

Bu sekmeye e-Devlet’in arama ekranına Sosyal Güvenlik Kurumu yazıldıktan sonra geçiş yapılabilir. Yine direkt olarak emeklilik tarihi öğrenme sayfasına erişim sağlamak isteyen kişilere https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim linkine tıklamaları önerilebilir. Aktarılan bu linke tıklayan kişiler yalnızca e-Devlet platformuna erişim sağlamak amacıyla kimlik doğrulamasını tamamlamalıdır. Daha sonra gerekli verilerin bulunduğu sekmede sorgulama butonuna tıklanması sonucunda kolaylıkla emeklilik tarihi bilgisine ulaşılabilir.

Express


En Çok Aranan Haberler