Genellikle engelli emeklilik ile karıştırılan malulen emeklilik için bambaşka bir prosedür geçerlidir. Her iki emeklilik türünde de kişinin iş gücünde yaşadığı kayıp nedeniyle daha erken emekli maaşına ulaşmasına imkan tanınır. Ancak iki emeklilik türünün arasındaki temel fark; engel durumunun meydana geldiği tarihtir. Eğer vatandaşların sigortalı olarak işe başladıktan sonra iş kazası ya da meslek hastalığı gibi nedenlerle iş gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olması durumunda malulen emeklilik kartları devreye sokulur. Peki, malulen emeklilik nedir? Başvuru şartları nelerdir? İşte çalışma gücünde kayıp yaşayanlara özel olarak sunulan malulen emekliliğe dair ayrıntılar...
Kişilerin malul sayılmasına ilişkin şart ve kapsamlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre belirlenmiştir. Bu yasaya göre; hizmet akdine bağlı olarak çalışan 4A (SSK), kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan 4B (BAĞ-KUR) ile kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp yaşayanlar malul olarak kabul edilir. Aynı şekilde belirlenen sigortalılık statüsünde görev yapan kişilerin mesleklerine ait vazifelerini yerine getiremeyecek durumda olması da malullük olarak sayılır.
Malulen emeklilik hakkından yararlanmak için kişilerin belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Gerekli olan şartlara uyum göstermeyen kişilerin malul aylığı alması söz konusu olmaz.
Kaza, hastalık ya da rahatsızlık olarak ortaya çıkan maluliyet durumunda doğan emeklilik aylığına başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden gerçekleştirilir. Sigortalının bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine dilekçe ile başvuru yapması gerekir.
Başvurunun ardından kişilerin durumunun tespit edilmesi için yetkilendirilmiş sağlık kurumuna sevki yapılır. Sağlık kurulu tarafından düzenlenen raporun incelenmesi sonucunda karar verilir.