Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Nisan'da mart ayı enflasyon verilerini paylaşacak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 2,96, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,43 artmış, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 31,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 27,56 olmuştu. Diğer yandan AA Finans'ın TÜİK tarafından 3 Nisan Cuma günü açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 32 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete katılan ekonomistlerin martta aylık enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,40 oldu. Ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri yüzde 2,04 ile yüzde 3 aralığında yer aldı. Enflasyon verileri bir yandan da emekli maaş zammı açısından önem taşıyor. Buna göre temmuzda yapılacak zam için emeklinin 3 aylık zam farkı belli olmuş olacak. Diğer yandan SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan enflasyon rakamlarına dair dikkat çeken değerlendirmeler geldi.

YouTube kanalındaki yayında konuşan Erdursun şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda Türkiye'de baktığımız zaman şubat verilerine göre bakın Mart ayını da bitirdik ama Şubat verilerine göre açlık sınırı 33 bin TL, yoksulluk sınırı 105 bin TL ve bu rakamlar da artacak. TÜRK-İŞ'in yapmış olduğu açıklamalar. Şimdi Mart sonunda büyük ihtimalle bu rakamın biz en az 33 bin liralık rakamın bu 34 bin liraya ya da 35 bin liralara, 105 bin olan rakamın da 110 bin liralara kadar yaklaşacağını biliyoruz. Yani her geçen gün açlık ve yoksulluk sınırındaki veriler açıklandığında milyonlarca kişi artık yoksulluk sınırına dahi ulaşamayacak bir rakamla, bir parayla geçinmek zorunda.

Ocak ayında yüksek bir enflasyon geldi. Şubat ayında yüksek bir enflasyon geldi. Mart ayında da yine yüzde 3'ler civarında bir enflasyon bekliyoruz. 3 Nisan'da açıklanacak. Hep beraber göreceğiz. Ve açıklanan enflasyonla beraber ortalama TÜİK'e göre yüzde 11'leri 3 ayda aşmış bir enflasyonla karşı karşıya kalacağız"
Okuyucu Yorumları 0 yorum