Emlak vergisi ülkemizde 20 milyondan fazla vatandaşı ilgilendiren bir vergi. Eviniz veya arsanız varsa 2017 yılında da emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi yılda iki taksit olarak ödeniyor. Bunlardan birincisi Mayıs ayının sonuna kadar, ikincisi ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmeli.
2017 yılında geçen yıla nazaran arsa değerlerinde bazı artışlar oldu. Bu artışlar ödeyeceğiniz emlak vergisi miktarını da etkiliyor. Ayrıca bu artış sadece arsası olanları değil evi ve işyeri olanları da ilgilendiriyor. Çünkü evlerin ve işyerlerinin emlak vergisi de arsa değerlerine göre belirleniyor.
Emekliler Emlak Vergisi Ödemiyor
Emlak vergisi, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyorlar.
Bunun yanı sıra bazı kişiler emlak vergisi ödemiyor ve kendilerine sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Ancak söz konusu sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması arsalar için geçerli değil. Yani sadece konut sahiplerini ilgilendiriyor.
Peki emlak vergisi ödemeyecekler kimler?
- Geliri sadece emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,
- Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri.
Saydığımız bu kişiler, Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek konuta sahip iseler emlak vergisi ödemeyecekler. Yani iki evi olan işsiz veya emekliler emlak vergisi ödemek zorundalar. Hem de iki evi için…
Ayrıca emekliler, ev hanımları ve işsizler, 30 bin TL’yi aşan menkul sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı faizi, fon payı geliri vb.) geliri varsa sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamayacaklar.
Emekli Olup Çalışırsanız Vergi Ödersiniz
Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor.
Sıfır oranlı vergi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Bu nedenle, sahip oldukları tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabilecekler.
Ayrıca emekli bir kişi, sahibi olduğu tek konutu işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya verirse emlak vergisi ödemek zorunda.
Vergi Ödememek İçin Ne Yapmalı?
Sıfır oranlı emlak vergisi imkanından faydalanmak isteyenler bazı belgelerle durumlarını ilgili belediyeye bildirmek zorundalar. Bu bildirimler şu belgelerle yapılacak;
- Hiçbir geliri olmayanlar için, “Hiçbir Geliri Olmadığını Belgeleyenlerin Tek Meskenine Ait Form” ile “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”,
- Emekliler ile bunların dul ve yetimleri için “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”,
- Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri için “Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form”,
- Engelliler için “Tek Meskeni Olan Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” ile “Sağlık Kurulu Raporu”
Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com