Hem Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hem Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay, en fazla reel getiriyi külçe altın sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları"nı açıkladı. Buna göre, aylık bazda en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 6,03, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,42 külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından dolar yüzde 4,31, avro ise yüzde 3,68 reel getiri sağladı. Buna karşılık, Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 10, mevduat faizi yüzde 2,82 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,79 yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde 5,68, avro yüzde 5,04 reel getiri sağlarken, BIST 100 Endeksi yüzde 8,82, mevduat faizi yüzde 1,54 ve DİBS yüzde 1,51 yatırımcısına kaybettirdi.
3 AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ DOLARDA
Dolar, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,12 yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,49 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ EURO’DA Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,17 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 15,56 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK REEL GETİRİ AVRODA
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde; avro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,72, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19,94 yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25,64 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
DİBS DE DAHİL EDİLDİ
Finansal yatırım araçları, mevduat faizi (brüt), borsa endeksi (BIST 100), altın (külçe), dolar ve avronun aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve ortalama yıllık nominal ve reel getirisi hesaplanarak aylık olarak yayımlanıyor. Ocak 2014 haber bülteniyle finansal yatırım araçlarına Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) de dahil edildi. DİBS'e ilişkin nominal ve reel getiri oranları, haber bülteninde bulunan diğer yatırım araçları gibi aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık ve ortalama yıllık dönemlere göre, 2005 yılından itibaren yayımlanıyor. DİBS'e ait reel getiri oranları, Borsa İstanbul tarafından yayımlanan Borçlanma Araçları Piyasası Portföy Performans Endeksleri kapsamındaki Piyasa Değeri Ağırlıklı (PDA) Genel Endeksi kullanılarak hesaplandı. Bu endeks, Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem gören Türk Lirası cinsinden iskontolu menkul kıymetlerin getirilerini yansıtıyor. Her bir DİBS, piyasa değeri oranınca ağırlık alarak endeks hesaplamalarına dahil oluyor.
Altın fiyatları için tıklayın,Çeyrek altın , Cumhuriyet altını