Enflasyonu düşürmek için piyasadaki para arzını düşürmek ya da faiz oranını enflasyon değerinin üzerine çıkarmak gerekir. Enflasyon hedefleri Merkezi Banka ve Türk hükumeti ile 3’er yıllık dönemler halinde belirlenir. Enflasyon için iki resmi veri olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beraber takip edilir.
Piyasa katılımcıları anketi TCMB’nin resmi sitesinde aylık olarak yayınlanır ve uzman kişilerin fikirlerini kapsar. Piyasa katılımcıları anketi döviz kurunda, cari işlemler dengesinde, tüketici enflasyonunda, faiz yüzdesinde belirttiği tahminler ile finansal alanda ilgilenenlere fikir verirken yol çizmelerinde yardımcı olmaktadır. Beklenti anketleri de finansal gelişmelerle yakından ilgilenenlerin ilgi odağı durumundadır. Piyasa katılımcılar anketi adı verilen veri toplama yöntemi ile öngörülen beklentiler finansal gelişmeleri takip etmede ve fikir sahibi edinmede kullanılabilir.
Enflasyon beklentileri ise henüz gerçekleşmemiş ama gelecekte gerçekleşmesi öngörülen enflasyonu ifade etmektedir. Enflasyon beklentileri gelecekteki enflasyon hakkında belirtilen öngörüler ile yol çizmeye rehberlik edebilir. Beklenen enflasyon, enflasyon haddi ile belirlenir. Enflasyon haddi fiyat düzeyinde cari dönemde beklenen artış ile önceki dönem fiyat düzeyinin oranının 100 ile çarpılması ile elde edilir. Enflasyon beklentilerini belirlemek için çeşitli yöntemler ve kaynaklar kullanılabilir. Bunlar çeşitli piyasa araçlarından türetilen endeksler ya da TCMB’nin yayınlamış olduğu Beklenti Anketleri olabilir. Beklenti anketi, finansal sektörde uzman sayılan ve karar veren kişilere uygulanır. Merkez bankası tarafından uygulanan Beklenti anketi ile döviz kuru, cari işlemler dengesi, tüketici enflasyonu, faiz yüzdesi gibi ekonomiyi büyük ölçüde etkileyen konulara dair beklentileri saptamaktadır. Böylece finansal bağlamda uzun ya da kısa vadeli beklentiler oluşturur.