FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Finansal okuryazarlık nedir? Finansal okuryazar olmak için ne yapmalı?

Finansal okuryazarlık üzerine eğitim alan bir kişi bütçe planlamasından olası finansal riskleri tahmin edip çözmeye varan pek çok konuda uzmanlaşır. Bu da finansal okuryazarlık kavramının doğrudan parayı yönetme ve etkili bir şekilde kullanma becerisiyle ilişkili olduğunu gösterir. Finansal okuryazarlık eğitimi ile sertifika seçeneğine ulaşmak isteyen kişiler ise çeşitli kurum, kuruluş, dernek ve üniversiteler hakkında bilgi edinmelidir.

Finansal okuryazarlık nedir? Finansal okuryazar olmak için ne yapmalı?

Borçlar, tasarruf, bütçe, finans, ekonomi, emeklilik gibi temel kavramlar üzerine detaylı bilgi edinilmesini sağlayan finansal okuryazarlık eğitimi pek çok kişinin ilgi odağına dönüşür. Finansal okuryazarlık bir kişinin ekonomi alanında yetkinleşmesinin yanı sıra günlük yaşamında kendi parasını da başarılı bir şekilde yönetebilmesini sağlar. Finansal okuryazarlık eğitimine ulaşılmasını kolaylaştıran online eğitim platformları, üniversite programları, dernek ve kuruluşlar ise bu alanda sertifika gibi yetkinlik belgelerinin de alınmasını mümkün kılar.

Finansal okuryazarlık nedir?

İnsanların yaşamları boyunca gereksinim duyduğu metalardan biri olan paranın yönetilmesi pek çok alanda önem teşkil eder. Bu bağlamda sıkça sorgulandığı bilinen finansal okuryazarlık kavramının ne anlama geldiğinin açıklanması gerekir. Finansal okuryazarlık temel olarak yatırım, bütçe yönetimi ve tasarruf gibi çeşitli finansal becerilerin kavranması ile kullanılmasını temsil eder. Yani finansal okuryazarlık seviyesine ulaşmak isteyen bir kişi aşağıdaki gibi konularda bilgi edinip temel pratikleri uygulama becerisine sahip olmaya çalışmalıdır:

  • Bütçe oluşturma
  • Borçları yönetme ve ödeme
  • Finansal hedefler belirleme
  • Emeklilik planlarını oluşturma ve yönetme
  • Mali riskler hakkında analiz yapma becerisi geliştirme
  • Olası finansal riskler ve ekonomik krizler üzerine gerekli önlemleri alma
  • Sürdürülebilir bir tasarruf planı oluşturma

Finansal okuryazar olmak için ne yapmalı?

Harcamalar ve tasarruflar üzerine farkındalık kazanmak, bilinçli seçimler yapmak, fırsat veya risk faktörlerini ayırt edebilmek için finansal okuryazarlık hakkında bilgi edinmek mühimdir. Mevcut ekonomik döngüyü kolay bir şekilde yorumlayabilmek, finans bağlamında günlük yaşamı etkileyen durumları tanımak ve bu alanda yer alan çeşitli finans-yatırım araçları hakkında uzmanlaşmak için finansal okuryazarlık eğitimi alınabilir. Bu bağlamda finansal okuryazarlık üzerine eğitim almak ve kendini geliştirmek isteyen kişilere hangi kaynaklara ya da eğitim kanallarına başvurabilecekleri aşağıdaki gibi açıklanmalıdır:

  • Günümüzde internet üzerinden erişim sağlanabilen finansal okuryazarlık makaleleri, kitapları ya da araştırma yazıları ile bu alanda bilgi edinilmesi mümkündür.
  • Finansal okuryazarlık üzerine gelişmek isteyen kişilere özellikle bu alana yönelik olarak yazılan ve yeni başlayanlar için temel seviyedeki bilgileri içeren kitapları okumaları önerilir.
  • Finansal okuryazarlık alanında gelişmeyi hedefleyenlere tavsiye edilen pratiklerden biri de ekonomi haberlerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesidir.
  • Temel bilgilerini edinirken bir yandan da finansal okuryazarlık alanında yetkinliğini kanıtlamayı planlayan kişilere sertifika programlarını incelemeleri tavsiye edilir.
  • Finansal okuryazarlık sertifikası almak isteyen kişiler çeşitli üniversitelere, sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere bağlı olan kurslara başvurabilir.

Finansal okuryazarlık eğitimi nasıl alınır?

Bir kişinin tasarruf yapma, borç alma/ ödeme, bütçe planı hazırlama, yatırım araçlarını kullanma gibi konular üzerine uzmanlık kazanmasını mümkün kılan finansal okuryazarlık günümüzde önemini artırmayı sürdüren alanlardan biridir. Bu alanda gelişmek isteyen kişiler ise sıklıkla finansal okuryazarlık eğitimi hakkında araştırmalar yapar. Finansal okuryazarlık eğitiminin hangi platformlar veya kurumlar aracılığıyla alınabildiği merak edilir.

Finansal okuryazar olmak için bu alanda eğitim almak isteyen kişiler temel kitapları, makaleleri, ekonomi metinlerini ve haberlerini takip edip inceleyerek yetkinlik kazanmaya başlayabilir. Bununla birlikte online veya yüz yüze eğitim seçenekleri ile finansal okuryazarlık konusunda bilgi edinilmesi ve sertifika gibi yetkinlik belgelerine sahip olunması mümkündür. Günümüzde finansal okuryazarlık eğitimine ulaşılmasını kolaylaştıran eğitim platformları ve çeşitli kurumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Günümüzde farklı alanlarda özel eğitim alınmasını sağlayan birçok çevrim içi eğitim platformu üzerinden finansal okuryazarlık eğitimine başvurulması ve sertifika alınması mümkündür.
  • Çeşitli banka kuruluşlarının akademik eğitim sunan platformları üzerinden finansal okuryazarlık eğitimi alınabildiği bilinir.
  • TCMB ve TBB gibi kuruluşlar da finansal okuryazarlık üzerine bilgi edinip yetkinleşmek ve sertifika almak isteyen kişilere eğitim olanağı sunar.
  • Üniversitelerin çevrim içi eğitim platformları üzerinden finansal okuryazarlık eğitimi alınıp üniversite ve MEB onaylı sertifika kazanılabilir.
  • Ticaret Odası gibi kuruluşların uzaktan eğitim seçeneği sunan öğretim yollarıyla finansal okuryazarlık eğitimi ve sertifikası alınması söz konusudur.
    Express


En Çok Aranan Haberler