FİNANS

Finansal özgürlük nedir, nasıl elde edilir?

Finansal özgürlük kavramı borçları azaltma becerisinden yatırım yapma eğilimine varan pek çok olguyu kapsar. Dolayısıyla bu beceriler bütünü ile kişilerin mali bağımsızlığa sahip oldukları bir gelecek planı yapmaları mümkün olur. Finansal özgürlüğe kavuşmak isteyen bir kişinin ise planlı hareket etmesi, temel becerileri edinmesi ve bunları hayata geçirmesi elzemdir. Ancak bu şekilde mali açıdan bağımsızlık sağlanıp yaşam standartları yükseltilebilir.

Finansal özgürlük nedir, nasıl elde edilir?

Mali açıdan bağımsızlığa kavuşmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için finansal özgürlükle ilişkili olan kavramların öğrenilmesi mühimdir. Bu kavramlar arasında yatırım, borç, tasarruf ve fon gibi temel finansal olgular vardır. Söz edilen kavramları ne şekilde yönlendirmesi gerektiğini öğrenen bir kişi ise finansal özgürlüğe kavuşmak için temel adımları atabilir. Böylelikle rahat bir emeklilik hayatının planlanması ya da geleceğe yönelik olan hedeflerin gerçekleştirilme ihtimalinin artırılması mümkün olur.

Finansal özgürlük nedir?

Bireylerin gelir yönetimi, tasarruf, yatırım yapma becerilerine sahip olmalarını kapsayan kavrama finansal özgürlük adı verilir. Bununla birlikte finansal özgürlük çoğu zaman borçları azaltma veya ödemeleri yönetme gibi becerileri de kapsar. Dolayısıyla her bir bireyde var olan mali anlamda bağımsızlığa kavuşma ve finansal hedefleri gerçekleştirme durumuna finansal özgürlük ile ulaşılabilir. Finansal özgürlüğe sahip olan bir kişinin geleceğine daha net ve güvenli bir açıdan bakması mümkündür. Bunun yanı sıra finansal özgürlük sayesinde mali stresten uzaklaşmak, istenilen hayata bir adım daha yaklaşmak ve hayaller için harekete geçmek daha olasıdır. Bu bakımdan finansal özgürlüğe nasıl ulaşılabileceği ve söz edilen kavramın bireylerin yaşam koşulları üzerinde ne gibi etkileri olduğu detaylı bir şekilde ele alınmalıdır.

Finansal özgürlük ne işe yarar?

Bir kişinin finansal özgürlüğe kavuşmak için çabalaması sonucunda yaşam standartlarını yükseltmesi ve hedeflerine daha risksiz bir perspektiften bakması mümkün olur. Dolayısıyla finansal özgürlüğün yalnızca borçların azaltılması, yönetilmesi ve maddi açıdan rahatlama sağlanması gibi pozitif durumlar ile sınırlı kalmadığı açıklanmalıdır. Maddi kaygılardan uzaklaşmayı temel alan finansal özgürlüğün ne işe yaradığına yönelik olarak sunulabilen açıklamalar aşağıda derlenmiştir:

  • Finansal özgürlüğe ulaşmak amacıyla tasarruf ve yatırım becerilerini geliştirdiği görülen bir bireyin menkul kıymet sahibi olma hedefine de bir adım daha yaklaşması mümkün hâle gelir.
  • Bir bireyin varlıklarını artırmasını sağlayan finansal özgürlük bunun yanı sıra yurt dışına çıkma, eğitim alma, hobiyi işe dönüştürme gibi durumlarda da faydası görülen bir eğilimdir.
  • Borçlarını kontrol etme alışkanlığını kapsayan finansal özgürlük kavramı para kaygısı olmadan yaşamayı ve rahat bir emeklilik hayatı sürdürmeyi de daha olası bir hâle getirir.
  • Finansal özgürlüğe sahip olan bir kişi kendine göre ortalama yaşam standartları üzerinde gördüğü ve lüks olarak nitelendirebildiği çeşitli aktiviteler ile planları daha kolay bir şekilde hayata geçirebilir.
  • Bu kavramın kapsadığı en önemli hususlardan biri de kişinin kariyer hayatında kendisini daha özgür ve konforlu bir alanda konumlandırmasını mümkün kılmasıdır.

Finansal özgürlük nasıl elde edilir?

Bir kişinin mali bağımsızlık kavramını hayatına adapte edebilmesi için son derece kararlı ve planlı bir şekilde hareket etmesi gerekir. Kişinin yaşantısına pek çok açıdan olumlu etkide bulunan finansal özgürlüğe kavuşması için belirli bir süre boyunca çeşitli becerileri edinip bunların gereksinimlerini yerine getirmesi elzemdir. Finansal özgürlüğün kazanılması için edinilmesi gereken temel becerileri ifade eden kavramlar ise kısaca şu şekilde sıralanmalıdır:

  • Bütçe oluşturma: Bireylerin gelir / gider hesabı yapmaları, harcamalarını takip etmeleri, borç ve tasarruf dengesini kurmaları gerekir.
  • Acil durum fonu hazırlama: Ortaya çıkabilecek olan ani masrafların önceden düşünülmesi ve bunlara yönelik olarak 3-6 ay gibi bir sürede özellikle temel giderleri karşılayabilecek olan bir fon oluşturulması elzemdir.
  • Borçları azaltma: Finansal özgürlüğe kavuşmayı zorlaştıran borç engelinin ortadan kaldırılması için özellikle faiz oranı yüksek olan kredilerin erken ödemelerinin yapılması gibi eğilimlere öncelik verilebilir.
  • Yatırım yapma: Risklere dikkat edilerek temel mali hedeflere uygun olan bir uzun vadeli yatırım planı oluşturulması finansal bağımsızlığa kavuşulması bakımından etkilidir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler