Taner Yıldız, düzenlemeyle ön ödemeli sayaç kullananlara sağlanan avantajın adaletli düzeye indiğini de kaydetti. Ön ödemeli sayaç kullananların bir ayda alacağı gazın, aynı ildeki evlerin kullandığı miktarın ortalama iki aylık tüketimine denk olduğunu söyleyen Yıldız, MHP’li Alim Işık’ın önergesine şu yanıtları verdi:
SABİT BİR LİMİT YOK
“Bir tüketicinin belli bir şehirde bir ayda tüketebileceği doğalgaz miktarının ortalamadan sapması mümkün olmayıp zaten tüketicinin satın aldığı miktar ortalama iki aylık doğalgaz tüketim miktarıdır. Bu düzenleme tüketimi yansıtmayan ön ödemeli sayaçlarda adil faturalandırmanın sağlanması için yapıldı. Ayrıca doğalgaz fiyat artışları öncesi spekülatif alımın sınırlandırılması, ön ödemeli sayaç uygulamasının piyasının işleyişini bozacak etkilerinin önlenmesi ve mali risklerin en aza indirilmesi de amaçlandı.
İSTEYEN DEĞİŞTİRSİN
Doğalgaz kartlarına dağıtım şirketlerince yüklenen yedek miktar bulunurken, şirketler uygulamada yüksek tüketimin bulunması ve karttaki yedek gaz miktarının da tüketilmesi durumunda ilave doğalgaz satışı yapmaktadır. Dağıtım şirketine başvurulması halinde mevcut ön ödemeli sayacın mekanik sayaçla değiştirilmesi mümkündür. Mekanik sayaca geçilmesi durumunda dağıtım şirketince abonelik sözleşmesinin feshinden sonra iade edilmek üzere güvence bedeli tahsil edilir.”