FİNANS

Girişimciler ve mentorlar buluştu!

Türkiye'nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri (Galata Business Angels - GBA) İstanbul’da ikinci kez toplandı.

Girişimciler ve mentorlar buluştu!

30 Nisan Çarşamba günü Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) desteğiyle Maslak Sheraton’da düzenlenen GBA Mentor Clinic II, fikir aşamasında olan, işinin başında olup işini geliştirmek isteyen girişimcileri, internet ekosisteminin Türkiye’deki önemli temsilcileriyle buluşturdu.

GBA Başkanı ve Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, yaptığı açılış konuşmasında, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi ve girişimcilerin mentorluk desteği ile işlerini hızlandırmalarını amaçlayan GBA’nın ekosisteme katkılarını şöyle özetledi: “Bugüne kadar aldığımız yaklaşık 900 başvuru arasından 280 tanesi ile yüz yüze görüşmeler düzenledik. 80 tanesi ise Venture Academy’de sunum yapma şansına sahip olurken, aralarından 10 girişime GBA yatırımcılarından destek geldi. Şimdi 4.5 milyon TL’ye ulaşmış olan yatırım portföyümüzde yer alan 10 girişimden altısı da, GBA üyesi olmayan sektördeki diğer yatırımcılardan ikinci tur yatırımlarını aldılar. Bugün ise Mentor Clinic II'de 35 mentor ile girişimcilerin ve Türkiye internet ekosisteminin yanındayız.”

“Yeni ekonominin doğru yönetilmesi daha önemli”

GBA Mentor Clinic II’nin bir sonraki konuşmacısı TEB KOBİ Bankacılığı Direktörü Devrim Ziya Tavil ise, “Startuplarda İş Geliştirme” konusuna değinirken konuşmasında çarpıcı istatistiklere yer verdi. ABD'de her yıl 2.5 milyon şirketin kurulduğunu, ancak bu şirketlerden yalnızca yüzde 1'inin iyi bir noktaya gelebildiğini söyleyen Tavil, “Türkiye'de ise her yıl 128 bin işletme kuruluyor, fakat bu şirketlerin yüzde 60'ı ilk beş yılda batıyor. Buna rağmen her yıl 18 milyar TL girişimcilik anlamında ekonomiye giriş yapıyor. Biz bu noktada TEB olarak ciddi bir ticari potansiyel görüyoruz ve bu ekonominin doğru yönetilmesinin daha önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Maratonda nefesinizi iyi kullanın”

Monitise COO’su ve GBA Üyesi Fırat İşbecer ise, sunumunda en çok merak edilen konulardan birini, “Türkiye'de Exit Stratejileri”ni ele aldı. İşbecer, Şubat ayında toplam 100 milyon dolar bedel karşılığında Monitise bünyesine katılan Türk mobil teknoloji şirketi Pozitron örneğinden yola çıkarak, “Şirketi kurma aşamasında kendinize exit hedefi koyarken, aradaki yolculuğu hesaplamalısınız. Finansal disiplinden delagasyon ve danışmanlık aşamalarına kadar her şeyi nasıl yapacağınızı düşünmelisiniz. Bu süreçte, önünüze gerçekçi olmayan hedefler koyun ki, yol boyunca kendinizi aşmayı öğrenin, tutkunuzu diri tutun çünkü sorunlar her yıl değişiyor. Exit aşamasında ise tükenmişlik sendromuyla değil, yeterli pazarlık gücüne sahip olacak şekilde hareket edin” dedi.

“Odaklanmak başarının anahtarı”

İşbecer’den sonra kürsüye çıkan Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın ise, “Globale Oynamak” başlığı altında yaptığı konuşmasında odak noktasının önemine değindi. Türkiye'de 53 şehirde faaliyet gösteren ve üç yıldır Ortadoğu ülkelerine hizmet vererek yılda yüzde 180 büyüyen Yemeksepeti'nin Rusya pazarını deneme süreci sonunda ekip olarak geri çekilme kararı aldıklarını anlatan Aydın, “sektörü, trendleri, tüketici alışkanlıklarını ve oyuncularını bilmek büyük avantaj. Fakat aynı enerjiyi daha başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz ve daha az zorlandığınız pazarlara yönlendirmek, odak noktanızı belirlemek küresel başarının anahtarı” dedi.
İş Kurma ve İş Geliştirme Paneli

Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “İş Kurma ve İş Geliştirme Paneli”nde Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan, Sociaplus Kurucu Ortağı Hande Çilingir, Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan ve Inploid Kurucu Ortağı Serkan Köse konuşmacı olarak yer aldı. Dün itibarıyla Fransa'da ilk açılımlarını gerçekleştirdiklerini anlatan Hande Çilingir, iş kurma aşamasında benzer dinamiklere sahip olan İsrail gibi pazarları incelediklerini belirtti. “Bilgi Havuzu” olarak tanımlanan Inploid'in Kurucu Ortağı Serkan Köse ise, iş kurma ve geliştirme aşamasında ürün satmamalarının ama platform olarak sektörde değer yaratmalarının Inploid'i pazarda farklılaştırdığını söyledi. Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan ise, “Kuruluş aşamasında bizzat kendim çalıştım; moloz taşıdım, boya yaptım, usta ben oldum. Bu nedenle her şeyden önce kişisel motivasyon çok önemli” dedi.

Pekin & Pekin Hukuk Bürosu Kıdemli Ortağı Fırat Yalçın ise, “Term Sheet'lere Dikkat” başlıklı konuşmasında yatırımcılar ile imzalanan ön protokollerde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerken, “Girişiminize Nasıl Para Kazandırırsınız?” adlı sunumuyla kürsüde yerini alan Paypal'ın girişimci ve yazılımcı ekosisteminden sorumlu olan Orkun Saitoğlu da, girişimcilerin giyilebilir teknolojiler, 3D printing gibi yeni alanlara kayabileceğini, yeni kullanıcı deneyimleri yaratabileceklerini, yatırımcıların da yeni fırsatları değerlendiren girişimcilere, bu teknolojiler için uygulama geliştiren geliştiricilere destek olması gerektiğini vurguladı.

Ali Sabancı’dan genç girişimcilere tavsiyeler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kulübü Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, konuşmasında kendi gözlem ve deneyimlerinden yola çıkarak genç girişimcilere fikir vermek amacıyla önerilerde bulundu. Sabancı, girişimcilik ekosistemiyle ilgili beklentilerini ise şöyle özetledi: “Türkiye’nin 2023’deki hedefine ulaşmasında yeni girişimcilerin rolü çok önemli. Artan girişimci sayısının bizi bu hedefe ulaştıracağına inanıyor ve bu nedenle TOBB GGK olarak rol model sayısının artmasını sağlayan her türlü etkinliği destekliyoruz. İleride GBA Mentor Clinic gibi etkinliklerin sayısının artmasını diliyoruz.”

Mentor Clinic'te Silikon Vadisi atmosferi

Günün geri kalanını mentorluk görüşmelerine ayıran GBA, işini geliştirmeyi ve teknoloji alanında ilerlemeyi düşünen 300 girişimciye, 35 mentordan dilediğiyle 20 dakika boyunca birebir görüşme fırsatı sundu. Emre Kurttepeli, Nevzat Aydın, Fırat İşbecer, Arif Akdağ, Cem Soysal, Melih Ödemiş, Haluk Elçi, Ömer Faruk Akarca, Ömer Hızıroğlu, Ayşe İnal, Orkun Tekin, Devrim Ziya Tavil, Fırat Yalçın, Orkun Saitoğlu, Robert Schwentker, Cenk Bayrakdar, Ziya Alemdar, Bora Yılmaz, Cem Baydar, Osman Ünsal, İbrahim Coşkuner, Duygu Eren, Burak Yaman, Murat Tortopoğlu, Bora Akman, Emre Özbek, Serkan Ünsal, Furkan Gül, Erman Turan, Kutlu Kazancı, Duygu Öktem, Elbruz Yılmaz, Aydın Birik, Asuman Bayrak ve Barış Ruacan girişimcilerin danışmanlık aldığı mentorlar arasında yer aldı.

Toplantı için Silikon Vadisi'nden gelen ve PayPal bünyesinde Hızlandırıcı ve Geliştirici İlişkilerinden Sorumlu Direktör olarak görev yapan Robert Schwentker ise, Mentor Clinic'in ilgi odaklarından biri oldu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler