FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hafta sonu yapılan havale ve EFT iptal edilir mi? Hafta sonu yapılan EFT'nin iptali nasıl olur?

Normal şartlarda bir EFT ödemesini onayladıktan sonra durdurmak veya geri çekmek mümkün değildir. Banka sistemleri, güvenlik sebeplerinden dolayı kullanıcılara bu işlemi yapma hakkı tanımaz. Bu durumda hafta sonu yapılan havale ve EFT işlemlerinin iptali için nasıl bir yol izlemek gerekir?

Hafta sonu yapılan havale ve EFT iptal edilir mi? Hafta sonu yapılan EFT'nin iptali nasıl olur?

Hafta sonu veya bankaların mesai saatleri dışında dijital bankacılık kullanılarak yapılan havaleler veya EFT’lerin iptal edilip edilmeyeceği kullanıcılar için önemli bir soru işareti. Günümüzde neredeyse tüm para transferleri artık dijital bankacılık yolları ile yapılmaya başlandı. Bu transferlerde dijital ortam kullanıldığından çeşitli yanlışlıklar yapılabilir. Hafta sonlarında, resmî tatillerde veya bankaların mesai saatleri dışında yapılan havale veya EFT işlemlerinin çoğu zaman çeşitli yanlışlıklar dolayısıyla iptal edilmesi gerekir. Ancak havale ve EFT işlemlerinde iptal işlemleri her zaman mümkün olmamaktadır. Havale veya EFT’lerin iptalinin mümkün olduğu durumlarda da kullanıcılar hafta sonu, mesai saati dışı gibi farklı sorunlarla karşılaşabilmektedir.

Hafta sonu yapılan EFT iptal edilir mi?

İleri tarihli EFT’ler daha sonra EFT’yi yapan kişi tarafından iptal edilebilmektedir. Fakat bunun için bazı yolların izlenmesi gerekir. Parayı gönderen kişi, daha sonra bankayı arayarak veya internet bankacılığını kullanarak hafta sonu yapmış olduğu EFT işlemini iptal edebilmektedir. Bu sebeple özellikleri hafta sonları veya mesai saatleri dışında EFT yöntemi ile para göndererek alışveriş yapan kişilerin çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.

Hafta sonu havale iptali mümkün mü?

Havale sistemi ile gönderilen paralar direkt olarak sistemden düşer ve gönderilen hesaba geçer. Bu sebeple havale kullanılarak yapılan para transferi işlemlerinde geri alma, iptal etme gibi seçenekler söz konusu değildir. Havale işlemini iptal edebilmenin tek yolu, havalenin ileri tarihli olarak tanımlanmış olmasıdır. Yani havale işleminin iptal edilebilmesi için bir gün sonraya tanımlı olarak gözüküyor olması gerekir. Eğer havale ileri tarihli tanımlı ise, havaleyi gönderen kişi bu işlemin iptalini gerçekleştirebilir. Yani bir havale işlemi yapıldığı zaman bakılması gereken en önemli nokta işlemin tarihidir. Çünkü eğer ileri tarihli bir gönderim yoksa para aynı an içerisinde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçer ve bir iptal mümkün olmaz. Böyle bir havale işleminde tarih konusunda çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Express


En Çok Aranan Haberler